Сусідка-чистьоха поділилася крутим лайфхаком: цей засіб з холодильника за 5 хвилин очистив мою праску

Праска, на якій з'явився нагар або утворився накип, — це не просто неприємність. Такий прилад може зіпсувати одяг, вартість якого іноді перевищує ціну самого пристрою.

Користуватися технікою в такому стані не рекомендується, але і панікувати не варто — купувати нову праску може не знадобитися. Існують прості способи очищення.

Найпростішим методом позбутися проблеми є її попередження. Слід уважно читати інструкції, щоб використовувати відповідні режими. Необхідно також знати про особливості різних тканин. Наприклад, прасування делікатної синтетичної тканини при високій температурі не тільки зіпсує її, але й утворить на поверхні праски важкий для виведення нагар.

Якщо праска все ж пошкоджена, настав час зайнятися її чищенням.

Чим очистити поверхню праски? Якщо спеціалізованих засобів немає, не варто одразу бігти в магазин — допоможуть і підручні засоби.

Лимонна кислота. Гранули кислоти потрібно розвести у невеликій кількості води. Отриманий розчин наносимо на м’яку тканину і обробляємо забруднену поверхню. Часто цього достатньо для відновлення працездатності приладу.

Оцет. Він також є кислотою і може впоратися з деякими видами нагару. Однак оцет швидко випаровується, тому праска повинна бути вимкнена. Додавання нашатирного спирту збільшує ефект очищення. Нагрівши трохи поверхню, можна досягти кращого результату, проте слід бути обережними через агресивні випаровування. Таку чистку краще проводити на відкритому повітрі або використовувати засоби захисту дихальних шляхів.

Експерти розповіли, як швидко очистити праску від нагару
Експерти розповіли, як швидко очистити праску від нагару

Перекис водню. Нанесіть рідину на ватний диск або тканину і ретельно обробіть поверхню. Перевагою цього методу є відсутність сторонніх запахів.

Важливо: праска має бути від’єднана від живлення, коли використовується будь-яка рідина, оскільки вода проводить електрику і може призвести до ураження струмом.

Сіль. Цей метод підходить лише для прасок із металевою підошвою, оскільки делікатні матеріали, такі як тефлон, можуть пошкодитися. На рівну поверхню, застелену чистою тканиною або щільним папером, насипають велику кількість солі. Нагріта праска переміщається по купі кристалів із зусиллям. Це відмінно очищує нагар і навіть допомагає позбутися іржі.

Що стосується чищення парової праски, то основна проблема — це накип. Він утворюється через використання водопровідної води, яка містить солі та інші речовини, що осідають на нагрівальних елементах і засмічують випускні канали. Для прасок існує спеціальна очищена вода, але можна використовувати й дистильовану воду. Очищення також можливе за допомогою лимонної кислоти, яка допоможе при невеликому рівні забруднення.

Щоб видалити накип, розведіть лимонну кислоту у гарячій воді, залийте розчин у праску, увімкніть її на максимальну температуру та кілька разів натисніть на кнопку подачі пари. Після цього прилад потрібно охолодити і зовнішні поверхні витерти паперовим рушником.

Тефлонові покриття вимагають особливої уваги, оскільки вони дуже делікатні. Для чищення не можна використовувати абразивні речовини та жорсткі інструменти. Найкраще підійдуть м’яка тканина або дерев’яна лопатка.

Застосовуючи ці методи, праску можна легко очистити і повернути їй функціональність, не витрачаючи кошти на новий прилад.

Популярне

Подібні новини