Смердять, наче ноги тестя: 8 квітів, чий аромат змусить вас згадати про протигаз. Природа жартує

Коли ми думаємо про квітковий аромат, то уявляємо собі ніжний, трохи терпкий, але завжди дуже приємний запах. Сморід – це навряд чи те, що асоціюється з квітами.

Однак серед цих рослин існують види, до яких краще підходити в протигазі. У цій статті мова йтиме про квіти, які виділяють неприємний запах розкладання, гниття або екскрементів.

Запах цих рослин є приманкою. Їхня цільова аудиторія – мухи, жуки та інша дрібна живність. Деякі з цих рослин є хижаками, інші, як показані далі екземпляри, є найбільшими на планеті.

Раффлезія Арнольді (Rafflesia arnoldii), або трупна квітка, – досить рідкісна рослина. Вона зустрічається в тропічних лісах Індонезії.

Раффлезія Арнольді
Раффлезія Арнольді

Виростає до 3 метрів у діаметрі й може важити близько 15 кілограмів. Квітка є паразитом, у неї відсутні листя, коріння та стебло. Раффлезія прикріплюється до іншої рослини-донора, від якої отримує воду й усі необхідні живильні речовини. Під час цвітіння вона видає відштовхувальний запах гнилої плоті, що приваблює комах-запилювачів.

Аморфофаллус титанічний, або Титан арум (Amorphophallus titanum, Titan Arum), також називають “трупною квіткою” або лілією Вуду. Його запах порівнюють із запахом гниючої плоті. Це найбільша квітка у світі, яка може досягати висоти до 3 метрів. Титан арум цвіте дуже рідко – лише раз на 10 років. Бутон розкривається протягом трьох тижнів, а саме цвітіння триває всього 1-2 дні.

Аморфофаллус титанічний
Аморфофаллус титанічний

Тривалість життя цієї рослини складає приблизно 40 років. Побачити Титан арум можна лише в кількох ботанічних садах світу. Характерною особливістю такої рослини, як Стапелія (Stapelia), є огидний запах її квітів. Ввічливі англійці називають його “bad fish” – “погана риба”. Цей запах настільки неприємний, що до квітки миттєво злітаються всілякі жуки та мухи.

Стапелія відома під різними назвами: квітка морська зірка, зірковий кактус, гігантська квітка жаби або зулуський гігант. Родом ця рослина з Південної Африки, але деякі любителі вирощують її у своїх кам’яних садах для прикраси краєвиду. Гіднора африканська (Hydnora africana) є комахоїдною рослиною-паразитом.

Стапелія
Стапелія

Гіднора живиться за рахунок свого коріння, яке прикріплюється до коріння іншої рослини. Своє справжнє обличчя вона показує, коли розпускає квітку. Маючи неприємний запах екскрементів, вона приваблює до себе дрібних запилювачів і гнойових жуків. Залазячи всередину квітки, жуки запилюють її, шукаючи їжу або відкладаючи яйця.

Ця квітка дуже схожа на хробака з фільму “Тремтіння землі”. Лілія мертвого коня (Helicodiceros muscivorus), вона ж “мухоловка”, “волохатий горох” або “паща дракона”, отримала такі назви через свій зовнішній вигляд. Здалеку “мухоловка” нагадує хвіст мертвого коня. Маючи смердючий запах гниючого м’яса, вона приваблює трупних і м’ясних мух.

Лілія мертвого коня
Лілія мертвого коня

Рослина здатна підвищувати температуру свого суцвіття, завдяки чому її огидний запах поширюється на більшу відстань, що привертає ще більше мух.

Лізіхітон американський (Lysichiton americanus) називають капустою-скунсом або болотяним скунсом. Завдяки своєму надмірно смердючому запаху ця жовта квітка нагадує переляканого скунса.

Лізіхітон американський
Лізіхітон американський

Він росте на болотах, у вологих лісах і вздовж річок на заході тихоокеанського узбережжя Північної Америки. Лізіхітон здатен підвищувати температуру взимку, настільки, що навколо нього тане сніг. Північноамериканські індіанці виварювали цю квітку кілька разів і вживали її в їжу, а також використовували для лікування різних недуг.

Назва Сімплокарпус смердючий (Symplocarpus foetidus) говорить сама за себе. Ця рослина дійсно має дуже неприємний часниковий запах із домішками протухлого м’яса. Такий сморід добре приваблює всіляких мушок та інших комах-запилювачів, для яких цей запах є неймовірно привабливим. Цю рослину можна зустріти лише у дуже вологих місцях.

Сімплокарпус смердючий
Сімплокарпус смердючий

Вона поширена в Японії, Північній Америці, а також у Росії, але тільки на Далекому Сході. Гриб “Пальці диявола” (Clathrus archeri) і гриб “Морська зірка” (Aseroe rubra) своїм виглядом більше підходять для декорацій у фільмах про прибульців. Сильний трупний запах цих грибів приваблює комах, які переносять спори й допомагають їм розмножуватися.

Популярне

Подібні новини