Відчула себе королівською особою: як виростити трюфелі на дачній ділянці – перший врожай зібрала на 3-й рік

Трюфель – визнаний делікатес, страви з цього гриба коштують цілий статок. Знайти його вважається величезною удачею. Але цікаво – чи можна виростити трюфелі у себе на ділянці?

У природних умовах, на вулиці, трюфелі ростуть хіба що у теплих країнах. Але якщо вам дуже вже хочеться скуштувати ці дорогі ласощі, то можна виростити їх і у себе на дачній ділянці. Щоправда, не думайте, що виростити трюфелі – заняття просте. Вам доведеться постаратися, щоб отримати заповітний урожай, але результат того вартий.

Як виростити трюфелі на дачі

Для початку необхідно придбати саджанці горіхових кущів, які пройшли процедуру щеплення спорами трюфеля. Далі потрібно вибрати вдале місце для посадки. Ділянка повинна бути захищена від вітру та прямих сонячних променів.

Далі варто подбати про ґрунт. Трюфелі не живуть у кислому середовищі, тому ґрунт потрібно регулярно підлужувати.

Після посадки може пройти два-три роки до першого врожаю. Весь цей час необхідно прополювати бур’яни та зволожувати ґрунт.

Як збирати трюфелі

Плодоносити грибниці починають наприкінці літа і до середини осені. Гриби трюфелі не з’являються поверх землі, тому простежити за їх ростом неможливо. Коли грибниці вже виявлено, наступний збір урожаю виробляти буде простіше – достатньо відзначити на землі їхнє розташування. А ось для першого врожаю доведеться використовувати спеціально навченого собаку чи кабана. Копати будь-де дуже небезпечно – можна легко пошкодити ніжні гриби, і багаторічна праця піде нанівець.

Власноруч виростила трюфелі на дачній ділянці – просто скористалася цими простими французькими секретами
Власноруч виростила трюфелі на дачній ділянці – просто скористалася цими простими французькими секретами

Ще один варіант, як можна знайти місця грибниць – стежити за трюфельними мухами. Вони починають кружляти роєм у зоні дозрілих грибів. Ці мухи відкладають яйця у ґрунт поруч із грибом. Виявити їх найпростіше буває на заході сонця. Якщо вам пощастить, то ви можете помітити піднесені горбки на ґрунті – тоді мухи та собаки не знадобляться, тому що це і є дозрілі трюфелі. Але таке буває не завжди.

Викопувати гриби потрібно дуже обережно, маленькою лопаткою. Важливо не пошкодити ні самі гриби, ні коріння дерев, у яких знаходяться бульби. На вигляд плоди можуть нагадувати картоплю або ріпу. Розмір плодових тіл коливається від величини волоського горіха до середнього яблука. Були випадки, коли трюфелі досягали більших розмірів і важили до півтора кг.

Зберігають трюфелі в холодильнику до 2-3 тижнів. На триваліший термін зберігання їх заморожують або сушать.

Популярне

Подібні новини