Вінегрет з варених чи запечених овочів? Як підготувати овочі для салатів, щоб зберегти всі вітаміни

Класичний рецепт приготування вінегрету - з варених овочів, але як правильно зберегти всі вітаміти при термічній обробці продуктів знає далеко не кожен.

Редакція сайту Добрі новини з’ясувала кілька осболивих моментів з цього приводу. Різні вітаміни втрачають свої властивості в різних умовах. Наприклад, вітаміни класу В руйнуються, якщо продукти довго тримати на відкритому повітрі, а вітаміни С, що містяться в овочах, будуть руйнуватися, якщо тримати продукти не в холодильнику.

Водорозчинні вітаміни є в фруктах та овочах, тому при термічній обробці вони можуть зникати, якщо не знати, як правильно їх підготувати та вибрати відповідну температуру.

Як правильно готувати овочі
Як правильно готувати овочі

Багато вітамінів знаходяться в тонкому першому шарі м’якоті. До прикладу – картопля. Саме тонку шкірку потрібно знімати дуже тонким шаром, а ще краще – варити картоплю одразу в мундирах, а потім чистити її та нарізати для салату. В такому випадку всі поживні елементи “запаковані” всередині картоплі.

Крім цього, кількість вітанімів знижується, якщо овочеві продукти в очищеному вигляді довго зберігаються на поличках. Та ж картопля може втратити близько 12% вітамінів, якщо буде очищена, а от розрізана наполовину – всі 50%.

Також зверніть увагу на те, що овочі не потрібно заморожувати. В такому випадку ви можете також попрощатися з їхніми поживними речовинами. Всі овочі в холодильнику потрібно зберігати у свіжому вигляді.

Як правильно приготувати овочі?

Правильна термічна обробка овочів
Правильна термічна обробка овочів
  • Додавайте овочі обов’язково в киплячу воду. Таким чином, вони будуть швидше варитися і збережуть в собі якомога більше вітамінів.
  • Якщо ви варите всі овочі в одній каструлі, тоді дотримуйтеся правила, що все має зваритися одночасно. Тобто, спочатку ми додаємо буряк, після цього чекаємо певний час і додаємо картоплю, слідом йде мокрва і так далі.
  • Овочі, що готуються на пару або в духовці – значно краще за звичайні варені овочі, але смаження овочів зовсім не таке просте, як два попередні варіанти. Ви можете обсмажити вже готові овочі до золотавої або хрусткої скорнки, але повне приготування продуктів на пательні позбавить їх всіх поживних речовин.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини