Як сушити овочі на зиму: плюси та мінуси, техніка сушіння, яка дозволить подовше зберігати врожай

Одним з популярних способів домашньої заготівлі овочів є їхнє сушіння. Практично всі продукти можна висушити: від трави та коріння до бананів та кавунів.

Найбільшим попитом серед господинь користується сушка набору продуктів для приготування борщу, а також ягід та фруктів для начинки та компотів. які ж переваги має такий спосіб заготівлі?

По-перше, це економія місця зберігання овочів: замість численної кількості ящиків та банок — компактні пакети. По-друге, тривалість зберігання. До переваг також можна віднести простоту процесу заготівлі, придатність продукції для дієтичного харчування,  можливість використання у турпоходах та на пікніках.

Найкращі сорти помідорів для вирощування на городі
Господар поділився ефективною технікою сушіння овочів на зиму

Але не все так райдужно, тому що є й негативні сторони цього способу: обсяг сировини втрачається до 90% від ваги, тому ускладнюється варіння продукції, втрачаються також й корисні речовини й ці втрати складають до 30% мікроелементів та вітамінів, при зберіганні у вологому приміщенні або порушенні температурного режиму продукція вражається цвіллю.

Яка техніка потрібна для сушіння

Звісно, що коли є можливість, то висушують плоди у природних умовах, наприклад на горищі влітку. Але оскільки на кожній кухні зараз є газова або електрична духовка, то цей процес штучного сушіння став найбільш поширеним. Коли використовують духовку, то задають мінімальну температуру, а двері тримають відкритими. В цілому цей спосіб – гідний, але є один недолік: на висушування витрачається 2-3 дні.

Більш досконалим є спосіб сушіння у спеціальній зручній сушарці. Завдяки режиму конвекції забезпечується рівномірне прогрівання, тому час висушування зменшується до кількох годин.

Господар поділився лайфхаком зберігання овочів без холодильника
Господар поділився лайфхаком зберігання овочів

Для тих, у кого є мікрохвильова піч, сушіння взагалі не уявляє ускладнень: швидкість, рівномірність, збереження властивостей – позитивні моменти процесу. Але висушування невеликими порціями при великих витратах електричної енергії на кожну порцію, робить цей процес досить коштовним.

Популярне

Подібні новини