Рецепт на мільйон: готую освіжаючий напій. Ну такий смачний квас, що навіть свекруха не може відірватись

Влітку саме час готувати домашній квас. Освіжаючий, прохолодний по-справжньому ядрений, кисло-солодкий літній напій. Рецептів приготування квасу дуже багато, сьогодні приготуємо ігристий квас.

Покроковий рецепт:

Заздалегідь підготуємо сухарі із житнього хліба. Нарізаємо на кубики або скибочки, підсмажуємо добре в духовці. Чим краще підсмажимо сухарі, тим яскравішим і насиченішим буде колір квасу. Підготуємо основу для квасу, закваску. У банку 500 мл кладемо половину об’єму сухарів, додаємо 1 ч. л цукру, для поліпшення бродіння, заливаємо водою до плічок банки.

Накриваємо марлею або кришкою з отворами, щоб виходив вуглекислий газ. Залишаємо для заквашування на 3 дні. Через 3 дні закваска готова, настоялася, можна готувати перший квас. Всю закваску відправляємо в каструлю або банку, додаємо цукор на кожний літр води 1 ст. л., сухарі підсмажені 20 г і для газування родзинки 10 г. Заливаємо чистою кип’яченою водою, фільтрованою або відстояною. Ставимо у тепле місце для бродіння на 2 дні. Температура має бути не менше 25°С.

Якщо у квартирі холодно можна поставити в духовку з лампочкою, де 30-35 С, що оптимально для бродіння напою. Через 2 дні квас настоявся шипить, активно грає, йде приємний хлібний аромат. Проціджуємо, пробуємо на смак. Якщо цукру мало додаємо за смаком. Розливаємо в пляшки, для грайливості та газування квасу, за бажанням, можна додати у кожну пляшку по 4 – 5 шт. ізюму. Це виходить перший квас, він поки що слабенький, дуже гарний для окрошки. З кожним наступним разом напій буде більш насиченого смаку.

Закваску завжди можна перелити в ємність і зберегти в холодильнику наступного разу. Ставимо наступну порцію квасу у тій самій послідовності. Через 2 дні квас проціджуємо, доводимо до смаку цукром, розливаємо у пляшки не до верху. Залишаємо місце для природного насичення вуглекислим газом, стискаємо пляшки, щоб вийшло повітря. Щоб квас був ігристішим залишаємо на кухні на 4-5 годин. Коли пляшки повністю розправляються, ставимо в холодильник. Наступного дня можна пити смачний, холодний, кисло-солоденький хлібний квас.

Інгредієнти на 1 л квасу:

  • 1 літр води;
  • 20 г цукру;
  • 20 г житніх сухарів;
  • 10 г родзинок;
  • 20 – 30 г цукру або за смаком;
  • 3 – 4 родзинки (за бажанням).

Готуйте із задоволенням!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини