Сад віддячить сторицею: восени роблю деревам цю природну “перину” – і врожай збираю відрами. Просто вау!

Восени дерева краще мульчувати органікою за певними правилами. Під пухким шаром листового опаду або мульчі ґрунт зможе зберегти більше вологи та тепла, верхній шар землі не висохне і не розмиється.

Мульчування допоможе благополучно пережити зиму, захистить від різких перепадів температури, а за кілька місяців мульча перегниє, прогріє ґрунт і забезпечить рослину масою корисних речовин. Однак перед закладкою потрібно врахувати деякі нюанси.

Найважливішим правилом при мульчуванні є те, що опале листя і бур’яни не варто використовувати для мульчування дерев. Часто дачники шукають найпростіше рішення — згрібають усю органіку з городу під дерево, і справа зроблена. А навесні дивуються, чому дерево хворіє і страждає від шкідників. Краще використовувати для мульчування кору або спеціальну мульчу, яка продається в магазинах.

Якщо такої можливості немає, то листя потрібно обробити одновідсотковим розчином марганцівки або купоросу. Також можна скористатися фітоспорином. Підвищити врожайність і захистити дерево від морозів та хвороб можуть спеціальні органічні склади певної товщини, залежно від складу та кількості ґрунту.

Городники розповіли, чим восени замульчувати дерева
Городники розповіли, чим восени замульчувати дерева

Наприклад, на глинистому ґрунті краще встелити тонкий шар мульчі, щоб не перевантажувати землю. Для плодових дерев чудово підійде мульча з тирси. Листяну ж мульчу краще використовувати для вкриття дерев, які страждають від морозів, а також для гортензій, троянд і хризантем, які залишаються зимувати.

Пам’ятайте, що яблуня і груша не потребують обов’язкового мульчування, а ось хвойні чагарники без укриття можуть загинути під час сильних морозів.

Популярне

Подібні новини