Наступного року буде потрійний урожай: просто потрібно ось так обрізати аґрус – правила для городників

Всі городники знають, що врожай високої якості в першу чергу залежить від правильного догляду за рослиною. Восени аґрус також потребує догляду, і важливим етапом є його обрізка.

Розповідаємо далі в матеріалі, як правильно проводити обрізку кущів аґрусу.

Коли найкращий час для обрізки аґрусу: восени чи навесні

Доволі часто садівники вагаються, чи можна проводити обрізку аґрусу перед зимою, адже деякі з них віддають перевагу весняній обрізці. Однак осінь вважається одним із найкращих періодів для цієї процедури з кількох причин. По-перше, після опадання листя на кущі стають чітко помітними всі проблемні гілки, що потребують обрізки. По-друге, після збору врожаю з’являється більше вільного часу, щоб зайнятися доглядом за рослинами. І нарешті, важливо також те, що восени зупиняється рух соку, що робить процес обрізки менш стресовим для аґрусу.

Важливо усвідомлювати, що неправильна обрізка аґрусу може спричинити неконтрольоване заростання куща. Якщо не дотримуватись правил догляду, рослина почне “задушувати” сама себе через надмірну кількість пагонів, що негативно вплине на врожайність і, в гіршому випадку, може навіть призвести до її загибелі.

Коли саме слід проводити обрізку аґрусу

Зазначається, що найкращий період для цієї процедури настає за два-три тижні до початку заморозків. Рекомендується обрати сухий день, однак без морозу. Ідеально, якщо рослина вже повністю позбулася листя.

Інструкція з обрізки аґрусу після завершення плодоношення

Для обрізки аґрусу вам знадобиться кілька інструментів. Секатор використовується для підрізання молодих гілок, тоді як сучкоріз стане в пригоді для видалення густих або старих частин куща. Якщо гілки вже підсохли й стали занадто твердими, вам знадобиться пила, щоб впоратися з ними. Не варто забувати й про дезінфікуючі засоби та препарати для загоєння ран, аби захистити рослину після обрізки.

Обріжте аґрус у цей спосіб – і в наступному році для врожаю камаз буде потрібний: усі тонкощі процедури
Обріжте аґрус у цей спосіб – і в наступному році для врожаю камаз буде потрібний: усі тонкощі процедури

Після підготовки інструментів ретельно огляньте кущ та приберіть усе зайве. Перш за все, це старі гілки, які зазвичай мають темніший колір і виглядають підсохлими. Хворі та пошкоджені гілки також варто усунути. Необхідно обрізати пагони, що розташовані занадто низько і торкаються землі або нахиляються до неї. Гілки, які ростуть всередину куща або заважають іншим, також слід прибрати, щоб забезпечити правильне формування рослини.

Слід враховувати, що всі гілочки, які вже завершили плодоношення, слід зрізати, адже вони частіше за все здатні створювати зайву тінь, яка призводить до поганої циркуляції повітря, і в результаті може утворитися борошниста роса.

Після завершення роботи у вас має залишитися приблизно 10 чистих гілок, які будуть готовими до зимівлі. Замульчуйте кущ, щоб він зміг добре перенести холоди. Для цього можна використовувати перепрілий гній, торф або компост: посипте ґрунт довкола кущика на відстані близько пів метра.

Популярне

Подібні новини