Насипаю під кущі смородини це “сипуче золото” восени і наступного року ягода з 2-гривневу монету: це вау!

Восени смородина потребує особливого підживлення, яке закладе фундамент для росту великої ягоди на наступний рік і забезпечить безпроблемну зимівлю.

Окрім класичного внесення фосфору та калію, досвідчені садівники використовують одну хитрість, яка дозволяє збільшити розмір та кількість ягід. Це забезпечує міцність куща і рясний врожай.

З осені роблять суміш із вапна та діатоміту. Вапно — це недороге і дуже важливе добриво для рослин, зокрема для смородини. Воно підвищує родючість землі та регулює її кислотність.

Справа в тому, що смородина погано засвоює кальцій і калій у кислих ґрунтах. Необхідно враховувати, що чорна смородина любить слабокислі ґрунти з показниками кислотності в межах від 5,5 до 6,5 pH. Вапно розкислює ґрунт, завдяки чому внесені добрива, що містять кальцій та калій, засвоюються повною мірою, а ягоди стають значно більшими.

Окрім цього, вапно прискорює засвоєння мінералів та активізує розмноження корисних бактерій і мікроорганізмів. Для кожного куща смородини знадобиться одна склянка вапна, яку рівномірно розсипають у кореневій зоні.

Городники розповіли про осіннє підживлення смородини
Городники розповіли про осіннє підживлення смородини

Інше важливе добриво — це діатоміт садовий дрібної фракції. Це натуральний засіб, який містить залізо, кремній, кальцій та магній. Основу добрива складає кремній — його вміст досягає 80%. Діатоміт захищає кущі смородини від нашестя шкідників і хвороб, зміцнює кореневу систему, стебла та листя, а також сприяє збільшенню розміру ягід і їхній солодкості. До того ж, він покращує склад ґрунту.

Склянку діатоміту в порошку рівномірно розподіляють у кореневій зоні куща, після чого присипають перегноєм і поливають з лійки, щоб добрива проникли до коріння.

Популярне

Подібні новини