Вносимо восени. 4 основні добрива для яблуні: агроном із Київщини розповів про підготовку дерева до зими

Для того, щоб будь-яка яблуня успішно пережила зимові морози, її необхідно правильно підживити восени. Однак тут важливо враховувати строки внесення добрив.

Коли підживлювати

Звичайно, це потрібно робити восени, але важливо вибрати час, коли земля ще тепла, а дерево не пішло в сплячку. У такому разі яблуні зможуть засвоїти поживні речовини, тому зусилля не будуть марними.

Тобто оптимальні терміни – приблизно за два тижні до сильних заморозків. У середньому це середина або кінець жовтня. Важливо орієнтуватися на клімат у вашому регіоні та прогноз погоди.

Важливий вік дерев

Ще є один нюанс – вік дерева. Під яблуні молодші п’яти років можна вносити лише мінеральні або органо-мінеральні добрива. Це пояснюється тим, що при посадці садівники і так надмірно підгодовують дерева, тому добрив вистає на тривалий час.

Під більш дорослі дерева обов’язково додають компост або перегній. Окрім того, окремо вносять фосфор і калій, які сприяють розвитку кореневої системи та допомагають пагінцям дозріти до зими.

А це означає, що навесні яблуні прокинуться з міцним імунітетом, і перепади температур їм не зашкодять.

Фосфор і калій – основа підживлення

Рекомендується використовувати готові фосфорно-калійні добрива. Головне – не застосовувати лише одну золу, оскільки вона містить недостатню кількість корисних елементів, яких дереву не вистачить на зиму. Золу можна використовувати лише як додаткову підкормку для зниження кислотності ґрунту.

Підживлюю яблуні восени за допомогою цих 4-х головних добрив – і не можу натішитися рясному врожаю
Підживлюю яблуні восени за допомогою цих 4-х головних добрив – і не можу натішитися рясному врожаю

Про органіку

Експерти радять восени застосовувати тільки компост або перегній. А розчини коров’яку або пташиного посліду краще уникати, оскільки вони містять багато азоту.

Нагадаємо, що азот сприяє активному росту рослин, а перед холодами це небажано, оскільки дерево може моментально замерзнути з приходом заморозків.

Якщо яблуням від 5 до 10 років, під кожне дерево достатньо внести по одному 10-літровому відру компосту або перегною. Якщо дереву більше 10 років, то по півтора відра.

Як правильно підживлювати яблуні

Просто розкидати добрива в пристовбурному колі недостатньо, оскільки всмоктувальні корінці знаходяться по проекції крони. Для молодих дерев слід відступати від стовбура приблизно на один метр. Для дорослих дерев – 1,5-2 метри.

Після цього необхідно ретельно розпушити ґрунт у пристовбурному колі та очистити його від бур’янів і опалого листя. Потім викопуємо канавку по проекції крони глибиною 15-20 см.

Ретельно поливаємо водою і закладаємо туди добрива. Після підживлення засипаємо канавки землею і ще раз поливаємо водою.

Популярне

Подібні новини