Вичитала в старій газеті для дачників! Золу перед удобренням ґрунту треба “гасити” оцтом: пропорції та ефект

Ви 100% знаєте про рецепти підживлення на основі золи, проте, навряд чи ви знаєте, що попіл перед використанням слід розводити оцтом. Для чого це робиться?

Попіл використовується для підживлення рослин з давніх-давен. Він дає рослинам такий необхідний кальцій та фосфор! Ви точно зустрічали поради щодо того, що потрібно просто розвести золу з водою і полити городину. Втім, все не зовсім так трішечки.

Перш за все визначимося, що ж являє собою згоріла деревина. Це не таке легке добриво, як може здатися. Хімічний склад золи підказує нам, що це доволі агресивний луг. Це не просто вугілля; зола багата на кальцій, калій і фосфор, які є життєво важливими елементами для росту рослин. Проте важливо знати, що кальцій у складі золи, при контакті з повітрям, починає перетворюватися на крейду — речовину, що не може засвоїтися рослинами. Власне тому він і вступає у реакцію зі столовою кислотою.

Для яких рослин зола шкідлива
Городник розповів, чому перед удобренням золу важливо гасити оцтом

Ні в якому разі попіл не можна давати гортензіям, які обожнюють кислі ґрунти. Попри багатий склад мікроелементів, така підживка може знищити квіти.

А тепер про “гасіння”. Цей простий, але геніальний метод полягає в тому, що золу слід розводити у воді і додавати поступово оцет. Зразу відбувається хімічна реакція, і зола починає виділяти бульбашки. У цей момент ви повинні додати оцет, щоб нейтралізувати лужність.

Як очистити шви між плиткою оцтом
Городник розповів, чому перед удобренням золу важливо гасити оцтом

Рекомендуємо брати таку пропорцію: склянка (250 мілілітрів) золи з гіркою на 10 літрів води і 200 мл оцту. Ця комбінація не тільки зменшує лужність, але й робить поживні речовини, що містяться в золі, легшими для засвоєння рослинами.

Завдяки такій підготовці рослини можуть засвоїти кальцій, калій і фосфор у значно більших кількостях і швидше.

Популярне

Подібні новини