Сівок під снігом – цибуля влітку: секрети осінньої посадки для раннього врожаю. Готуйте грядки вже зараз!

У цій статті ми розповімо, як правильно посадити сівок під зиму, коли його висаджувати, як підготувати грядки, що внести в ґрунт, і багато іншої корисної інформації.

Для зимової посадки сівок варто обирати найдрібніші цибулинки — менше пів сантиметра. Це оптимальний розмір для осінньої посадки, оскільки більші цибулини часто йдуть у стрілку, тому їх краще залишити для зелені і саджати навесні. Найкращий посадковий матеріал — це сівок розміром приблизно 1 см. Якщо ви розділите цибулю на фракції восени, то найдрібніші цибулини найкраще підійдуть для посадки, оскільки до весни їх складно зберегти в домашніх умовах.

Однак не весь сівок може зійти після осінньої посадки. Якщо неправильно вгадати з термінами посадки, то є ймовірність, що цибуля не зійде. Важливо садити цибулю, коли температура вже не піднімається вище +5 °C, але ще тримається на рівні +1…+3 °C. Це забезпечить вкорінення, але не дозволить цибулі піти в перо. Висаджувати її слід за 2-3 тижні до настання морозів.

Для різних регіонів строки посадки можуть відрізнятися. Перед посадкою сівок можна замочити у воді кімнатної температури з додаванням марганцівки на 10 хвилин. Це знезаражує цибулю. Після цього сівок слід трохи просушити. Важливо не замочувати його у теплій або гарячій воді, оскільки це може спровокувати ріст пера. Також не рекомендується обрізати верхівку з тієї ж причини.

Городники розповіли, як правильно садити цибулю сівокі
Городники розповіли, як правильно садити цибулю сівок
і

Перед посадкою необхідно перекопати грядку і внести на один квадратний метр близько 5-6 кг перегною, 20-25 г суперфосфату та 150 г деревної золи. Цибуля, як і багато інших овочів, потребує нейтральної реакції ґрунту, тому кожні чотири роки потрібно проводити розкислення ґрунту за допомогою доломітового борошна або вапна.

Посадка сівка проводиться на відстані 5-10 см один від одного в ряду, а між грядками слід залишити відстань 15-20 см. Глибина посадки має становити 4-5 см, і над цибулинками повинно бути приблизно 1,5 см ґрунту.

Для захисту цибулі від вимерзання слід мульчувати грядки або накрити їх матеріалом. У теплих регіонах укриття не потрібне, а в холодних районах грядки мульчують після настання морозів, щоб уникнути проростання або вимокання сівка.

Дотримуючись цих рекомендацій, наступного року ви зможете насолодитися чудовим урожаєм цибулі.

Популярне

Подібні новини