Не повірите — компост готую у мішках для сміття! “Рецепт” органічного добрива: без бочки й заморочок

Хочете мати власний компост, але немає місця для компостної ями? Ми розкриємо секрет приготування добрива, для якого потрібно зовсім трохи вільного простору на ділянці.

Використання органічного добрива — це ідеальний підхід для українських городників, які хочуть отримувати екологічну та ефективну підкормку для рослин. Але готувати власне добриво можна різними способами. Одним з найцікавіших є використання звичайних поліетиленових мішків, які зазвичай застосовуються для сміття. Це чудовий метод для тих людей, які не мають можливості розмістити у себе на ділянці компостну яму, але хочуть готувати власне добриво.

Для початку варто обрати міцні мішки. Найкраще взяти будівельні чи товсті садові, розраховані на важкі відходи. Тонкі можуть порватися під вагою компосту і від перепаду температур. На дні мішка обов’язково треба зробити кілька дірочок для відтоку зайвої вологи — без цього компост може “закиснути” і почати неприємно пахнути.

Городники розповіли про спосіб підготовки компосту без спеціальної бочки
Городники розповіли про спосіб підготовки компосту без спеціальної бочки

Наповнювати мішки потрібно пошарово. Спочатку кладіть  шар подрібнених гілок або соломи, щоб забезпечити доступ повітря знизу. Далі чергуємо “коричневі” матеріали (сухе листя, солому, папір) з “зеленими” (свіжа трава, бадилля овочів, очистки від овочів та фруктів). До речі, кавову гущу теж можна додавати, оскільки вона чудово збагачує компост азотом.

Багато хто боїться, що компост у мішках буде смердіти. Та якщо дотримуватися простих правил, жодного неприємного запаху не буде. Та в жодному разі не додавати м’ясні або молочні відходи. Також регулярно перевіряйте вологість (вона повинна бути, як віджатої губки) і не забувайте час від часу перемішувати компост. Зручно це робити, просто перекочуючи мішок по землі.

Городники розповіли про спосіб підготовки компосту без спеціальної бочки
Городники розповіли про спосіб підготовки компосту без спеціальної бочки

Важливо правильно розмістити мішки на ділянці. Найкраще — у затіненому місці, інакше сонце пересушуватиме компост. Поставити мішки за теплицею чи під деревом. Можна навіть частково закопати їх в землю, щоб пришвидшити процес компостування. І обов’язково накрийте мішки зверху чимось темним, щоб захистити від опадів.

Готовність компосту можна визначити за кольором і запахом — він має бути темно-коричневим, розсипчастим і пахнути лісовою землею. Зазвичай для цього потрібно 3-4 місяці в теплу пору року. Взимку процес сповільнюється, але не зупиняється повністю. А ще такі компостні мішки можна легко перенести в будь-яке місце або навіть транспортувати!

Популярне

Подібні новини