В українських супермаркетах змінилися ціни на молоко, яйця, цукор і масло: на скільки продукти подорожчали

В Україні продовжуть рости ціни на базові продукти харчування. В супермаркетах можна помітити, що яйця, цукор та інші продукти зросли в ціні.

Державна служба статистики повідомила, що ціни продовжують зростати і це далеко не кінець. Українцям варто очікувати ще більшого зростання цін на перші продукти необхідності для приготування їжі.

За даними, які подала служба, виявлено, що найбільше зросли в ціні саме овочі – цілих 68%, на другому місці йдуть рибні продукти та риба – 30%, а третє місце посідає хліб та продукти з тіста – майже 30%. Зокрема, подорожчав алкоголь та тютюнові вироби – аж на 17,4%, а загальний ріст цін на продукти складає 27%.

Експерти кажуть, що в 2023 році продовжиться приріст цін у зв’язку з постійними перебоями електроенергії. Згідно прогнозів, до списку продуктів, які подорожчали додається курка, м’ясо та сало.

Ціни на продукти продовжують рости у 2023 році
Ціни на продукти продовжують рости у 2023 році

Економіст Олег Пензін говорить, що ціли на кошик базових продуктів у 2022 році зріс на 30%. Перші місця серед дорогих продуктів зайняли яйця та овочі, але в 2023 році не потрібно очікувати на спад. Навпаки, ціни продовжуватимуть рости. Якщо поглянути на статистику та бюджет 2023 року, можна сказати, що інфляція сягатиме 28%.

Також чоловік додає, що саме зростання цін – не основна проблема. Головною проблею є те, що українці не можуть собі дозволити купувати продукти за новими цінами, тому що заробітна плата залишається такою ж, як минулого року – 6700 гривень.

Українцям потрібно взяти себе в руки і налаштуватися на те ,що цей рік може бути складнішим, ніж попередній. Це зрозуміло, тому що війна ще досі не закінчилася, але після перемоги все стане на свої місця та ціни на продути повернуться на своє місце.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини