Коли переводять годинник на зимній час 2023 в Україні: точна дата і куди крутити стрілки

Традиційно щороку в Україні переводять годинники. Восени українці "крутять" стрілки на зимовий час. Розповідаємо, коли та в який бік потрібно переводити годинник

Багато років поспіль в Україні зберігається одна традиція – у другий осінній місяць всі переводять стрілки годинників на зимовий час. Комусь така процедура особливо не подобається, а дехто просто не звертає увагу на щорічну зміну часу. Хай там як, але цього року все залишається так, як і було – наприкінці жовтня українці переведуть стрілку годинників на інший час. Розповідаємо, коли потрібно “крутити” годинник та на який час його переводити.

Коли в Україні переводять годинник 2023

Традиційно українці переходять на зимовий час в останній тиждень другого осіннього місяця. Так, в останню неділю жовтня, у ніч з 29 на 30 жовтня, потрібно буде перевести свої годинники на одну годину назад. Зверніть увагу, що всі електронні гаджети сьогодні роблять це без додаткових маніпуляцій. А ось механічні годинники, як от, наприклад, наручні або настінні годинники, доведеться переводити самостійно, власноруч.

Експерти назвали дату, коли в Україні переводять годинник на зимовий час 2023 року
Експерти назвали дату, коли в Україні переводять годинник на зимовий час 2023 року

Першою країною в історії людства, яка почала переводити годинники на зимовий і літній часи, є Великобританія. 1908 року британці “крутили” стрілки своїх годинників із метою економії енергоресурсів. А ось ідея жити за різним часом належить американському правителю Бенджаміну Франкліну. Загалом, практика переведення годинника зберігається у великій кількості країн, серед яких і Канада, і країни ЄС, і Великобританія, і багато інших держав.

Коли в Україні переводять годинник на зимовий час 2023 року та куди крутити стрілку
Коли в Україні переводять годинник на зимовий час 2023 року та куди крутити стрілку

До такої практики люди ставляться по-різному. Одним здається, що в цьому немає нічого страшного й особливого, а перехід на зимовий час ця категорія людей і взагалі сприймає позитивно, адже цього дня вдається поспати на годину більше. Втім, існують і противники подібної традиції. На сьогодні існує чимало наукових досліджень, які стверджують, що переведення стрілки годинників серйозно шкодить людям.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини