Більше не 19 січня: коли Водохреща 2024 в Україні за новим календарем та правила, як пірнати в ополонку

Після зміни церковного календаря зі старого стилю на новий українці святкують низку свят у зовсім інші дні. Розповідаємо, коли тепер відзначають січневе свято Водохреща 2024 в Україні

Одним із найважливіших у християнській релігії є свято Водохреща. Цей день пов’язаний із хрещенням Ісуса Христа у священній річці Йордан. Багато років поспіль українці відзначали цей день 19 січня, а за день до цього, 18 числа, традиційно був святвечір. Проте, з останніми нововведеннями, що стосуються зміни церковного календаря зі старого на новий стиль, тепер і це важливе свято припадатиме на зовсім інший день.

Коли Водохреща 2024

З найпершого числа вересня поточного року Православна Церква України перейшла на календар за новим стилем. Відтепер усі церковні свята будуть відзначатись в інший день. Так, наприклад, Водохреща 2024 в Україні тепер святкують не 19 січня, як раніше, а 6 січня – на 13 днів раніше за старий стиль. Цьогоріч свято Водохреща припаде на суботу. До слова, наступного року свято відзначатиметься у той самий день.

У церкві пояснили, коли тепер в Україні святкують Водохреща 2024
У церкві пояснили, коли тепер в Україні святкують Водохреща 2024

Традиції і заборони

Якщо про традиції свята Водохреща знають усі віряни та люди, які далекі від релігії, то щодо заборон багато хто забуває. Так, у велике церковне свято не можна сваритись та лихословити. Варто втриматись від обговорень інших людей і не бажати нікому зла. У цей день особливо церква забороняє будь-які ворожіння та магічні ритуали.

Крім того, варто пам’ятати і про те, що біля ополонки зі святою водою не можна лаятись, у неї не можна кидати сміття, відходи або плювати. У такому разі річна вода просто втратить свої властивості. А от що стосується особистих правил безпеки, то від традицій Водохреща, пірнання в ополонку, варто відмовитись у разі симптомів інфекції або грипу, не слід пірнати у воду в необладнаних місцях. Крім того, людям “під градусом” теж не слід занурюватись у воду.

Коли тепер українці відзначатимуть свято Водохреща 2024 року та після цього
Коли тепер українці відзначатимуть свято Водохреща 2024 року та після цього

Що стосується правил пірнання в ополонку, то і тут є свої особливості. Для початку священнослужитель освячує ополонку, заздалегідь вирізану у замерзлій річці. Ополонці надають форму хреста. Коли священник освятив місце для пірнання, люди купаються у воді. До слова, здавна заведено набирати воду з ополонки, адже вона має цілющі та очисні властивості.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини