Рубрики: Здоров`я

Їсти, чи не їсти: як працює інтервальне голодування, його плюси і мінуси

У соціальних мережах блогери-дієтологи розбилися на два табори, одні за інтервальне голодування, інші - проти. Далі ми розглянемо плюси і мінуси такого виду дієти.

Інтервальне голодування – це, по суті, обмеження споживання калорій певними вікнами протягом дня або тижня.

Плюси:

Крім спалювання жиру, дослідження показують, що періодичне голодування також може принести перетворюючу користь для здоров’я, наприклад, знизити ризик захворювань, включаючи діабет і серцеві захворювання, і підвищити вироблення білка, який зміцнює зв’язки в мозку і може служити антидепресантом для поліпшення настрою.

Мінуси:

Переривчасте голодування пов’язане з рядом виснажливих побічних ефектів, таких як втома, запаморочення і м’язові болі, а так само зниження рівня цукру в організмі. Такий вид дієти вважається абсолютно небезпечним для вагітних або схильних до ризику розладів харчової поведінки. Крім того, такий режим харчування може поставити вас в незручні соціальні ситуації.

Кому протипоказано інтервальне голодування?

  • Людям з діабетом або іншими порушеннями обміну речовин;
  • людям, які приймають ліки, що передбачають прийом їжі;
  • всім, у кого в анамнезі був розлад харчової поведінки;
  • жінкам, які вагітні або намагаються завагітніти;
  • дітям і підліткам.

Різновиди інтервального голодування

Дієта 5: 2, або модифіковане голодування

Найпопулярніший протокол інтервального голодування. Двічі на тиждень ви скорочуєте денне споживання до 500 калорій, а решту п’ять днів їсте нормально.

Альтернативне голодування

Такий тип дієти здійснюється за схемою їж-стоп-їж. Голодування слід за тією ж схемою, що і дієта 5:2, коли ви їсте нормально протягом п’яти днів і голодуєте два дні, але при цьому вам необхідно повністю голодувати протягом 24 годин один або два рази на тиждень.

Харчування, обмежене за часом

Дієта з обмеженням за часом обмежує прийом їжі в певних часових вікнах. Так, існує кілька варіантів цього виду інтервального голодування: 20:4 (20 годин голодаєш і 4 години їси) і 16:8. При цьому типі дієти ви можете пити несолодкі напої, такі як чай, кава або вода, протягом перших 16 годин, але, щоб підкреслити суть, ніякої їжі.

Інтервальне голодування
Поділитися