Що буде з організмом, якщо часто їсти насіння соняшника

Якщо їсти насіння соняшнику в розумних кількостях, то воно може бути корисним для організму. Це пов'язано з його багатим на корисні речовини складом.

Дуже багато хто з нас за переглядом якогось фільму або серіалу люблять їсти насіння. Крім того, воно допомагає підтримати бесіду і скоротати час. Але головне, що цей снек має високу біологічну цінність, випередивши навіть м’ясо і яйця. У нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як саме насіння впливає на наш організм і коли з ним варто бути обережнішим.

Користь насіння соняшнику

Досить з’їдати по 50 грам даних ласощів на добу, щоб поповнити добову норму вітаміну E, який є потужним антиоксидантом. Він запобігає розвитку атероскрероза, при якому через холестеринові бляшки і жировий наліт страждають стінки судин. Тим самим поліпшується робота серця.

Ще серцево-судинна система потребує магнію, а його в насінні повно — стільки немає навіть в житньому хлібі. Якщо з’їдати по 100 г щодня, ви додатково попередите ризик розвитку інфаркту міокарда та знизите рівень шкідливого холестерину в крові. Той же магній знімає задишку, м’язові болі і втому, допомагає впоратися з мігренню, заспокоює нерви і навіть знижує кров’яний тиск.

Насіння соняшника
Насіння соняшника

Не можна не відзначити зміст в улюбленому багатьма снеку вітамінів A, B і D, а також безлічі ненасичених жирних кислот. Всі вони сприяють уповільненню процесу старіння, позитивно впливають на гостроту зору, стан шкіри, нігтів і волосся. Підліткам насіння допоможе очистити обличчя від прищів і акне.

Селен у складі цього продукту грає важливу роль у виробленні гормонів щитовидної залози, так що ваша ендокринна система буде в порядку. Крім усього перерахованого, ці ласощі нормалізують кислотно-лужний баланс слизових і шлунка, тому їх можна їсти як засіб від печії.

Ну і наостанок, соняшникове насіння стабілізує жировий обмін і заспокоює. Справа в тому, що процес лузання можна порівняти з перебиранням чоток або з медитацією — ми відволікаємося від проблем, відновлюючи таким чином душевну рівновагу, і нейтралізуємо тягу до сигарет.

Шкода насіння

При всій тій користі, яку воно несе, ним все ж не можна захоплюватися. Цьому є кілька причин:

  1. Калорійність — одна трьохсот грамова упаковка прирівнюється до денної нормі калорій. З одного боку, снеком можна швидко відновити сили, з іншого, ви ризикуєте розпрощатися зі своєю фігурою.
  2. Якщо постійно гризти насіння зубами, можна нашкодити зубній емалі, спровокувати тріщини і карієс. Від цього постраждає ваша усмішка, адже, як правило, в процесі задіяні саме передні зуби.
  3. Лікарі акцентують увагу на тому, що при поїданні ласощів разом з лушпинням і в великих кількостях засмічується шлунок з кишечником. Це, в свою чергу, загрожує апендицитом.
  4. Насіння краще не їсти людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту — колітом, гастритом, панкреатитом, виразкою.
  5. Особливо небезпечно можливий зміст в насінні кадмію, що проникає в соняшник з грунту, води і повітря, забруднених вихлопними газами і шкідливими відходами промисловості. Цей важкий метал згубний для нирок, тому добре б знати при виборі продукту, де він був вирощений.
Насіння краще не гризти зубами
Насіння краще не гризти зубами

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини