Рубрики: Здоров`я

Чим небезпечна дитяча пісочниця: якими хворобами дитина може заразитися від піску

Важко знайти маленьку дитину, якій би не подобалося гратися в пісочниці. При цьому батькам слід знати про небезпеку зараження інфекціями через пісок.

Практично всім дітям подобається ліпити пасочки з піску, однак зараз мами все частіше і частіше намагаються захистити дитину від пісочниці всілякими способами, вважаючи її розсадником зарази. У нашій сьогоднішній статті ми спробуємо відповісти на питання про те, чи не зайва ця гидливість і чи дійсно батькам є про що турбуватися.

Чому діти повинні грати в пісочниці

Граючи в пісочниці з іншими дітлахами, малюки набувають навичок спілкування і вирішення конфліктів, що потрібно всім без винятку. Крім того, таке дозвілля сприятливо позначається на розвитку дрібної моторики. Ну і врешті-решт, там дитина отримує масу вражень. Однак наші пісочниці дуже і дуже далекі від ідеалу.

Як мінімум, вони не обладнані спеціальними кришками, які закривають доступ до піску собакам і кішкам. Більш того, навіть деякі невідповідальні господарі дозволяють своїм улюбленцям справляти справи в непризначеному для цього місці. А що вже говорити про бездомних тварин.

Пісочниця з кришкою

Глисти та інші черв’яки

За вказаними вище причинами в піску простіше простого підчепити гельмінтів, хоча їх можна знайти чи не на будь-якому дитячому майданчику. Щоб захиститися від цього, необхідно виконувати кілька простих правил, завдяки яким ризик зіткнутися з даною неприємністю знижується до нуля:

  • По-перше, привчіть дітей ретельно мити руки після прогулянки, допомагайте їм самі.
  • По-друге, не годуйте дитину під час ігор або відразу після ще до миття рук.
  • По-третє, стежте за тим, щоб на вулиці малюк нічого не тягнув в рот, включаючи і брудні пальці.

Приводом звернутися до лікаря повинен стати рідкий стілець, болі в животі, нудота, втрата апетиту і ваги. Що стосується профілактичного прийому протиглистових препаратів, то майте на увазі, що вони теж не нешкідливі, тому без призначення лікаря не можна вдаватися до самолікування.

Правець

Збудник цієї інфекції потрапляє в організм через ранки, тому небезпеку можуть нести навіть найменші подряпини. Кожен раз оглядайте пісочницю на предмет стекол, зім’ятих банок від напоїв, цвяхів і тому подібного. Якщо раптом ваша дитина все ж поріжеться, обробіть поріз антисептиком і заклейте пластиром.

Звичайно, на цьому список небезпечних захворювань не закінчується, адже ваші донька чи син не захищені від спілкування з іншими дітьми. У пісочниці вони взаємодіють, обмінюються іграшками, обіймаються, б’ються, кашляють і чхають. Щоб знизити ризики захворіти на кір, кашлюк, паротит і, наприклад, краснуху, мами повинні подбати про своєчасну вакцинацію.

Діти в пісочниці

Не інфекція, але приємного мало

Не можна не відзначити, що сам по собі пісок теж несе небезпеку, особливо це стосується активних малюків. Слідкуйте, щоб вони не сварилися, кидаючи один в одного пісок. Якщо він потрапить в очі, це здатне викликати кон’юнктивіт.

Те ж саме може статися і від простого подуву вітру. В такому випадку рясно промийте очі дитини чистою водою та не дозволяйте їй терти їх, інакше так можна пошкодити рогівку.

Нагадаємо,
Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Добрі Новини
Поділитися