Неправильний діагноз: 5 захворювань, з якими помиляються навіть досвідчені лікарі

Неправильний діагноз — проблема, від якої не застрахований ніхто. Серед усіх недуг в медицині є 5 хвороб, з якими помиляються навіть досвідчені лікарі.

Занадто загальні симптоми, відсутність точних тестів, довгі спроби самолікування перед зверненням до лікаря — все це істотно ускладнює діагностику деяких хвороб. У нашій сьогоднішній статті ми розповімо про ті з них, які часто ставлять в безвихідь навіть досвідчених медиків, в результаті чого вони встановлюють неправильний діагноз.

Чому існує проблема точної діагностики

Ангіну, дерматит і діарею, наприклад, складно переплутати з іншими станами здоров’я, оскільки вони відрізняються яскравими і типовими ознаками. Однак так відбувається далеко не завжди.

Коли пацієнт скаржиться на дивні болі, невизначені збої у травленні, він завжди сподівається на те, що візит в лікарню вирішить проблему. Проте і фахівці відчувають труднощі з визначенням недуг.

Причина в тому, що багато симптомів зовсім неспецифічні і мінливі, вони можуть то з’являтися, то зникати. Буває і таке, що сама людина не надає їм значення, від чого й не говорить про них лікареві.

Лікарська помилка

5 захворювань, з якими можуть помилятися лікарі

У разі з перерахованими патологіями істинний діагноз нерідко встановлюється тільки в ході ретельного обстеження:

  1. Целіакія — рідкісна аутоімунна хвороба, пов’язана з запальною реакцією тонкої кишки на глютен. Вона вражає до одного відсотка населення планети, тому середній час правильної діагностики займає довгі роки.
  2. Ревматоїдний артрит — на відміну від остеоартриту, коли суглоби зношуються з віком, ревматоїдний викликає запалення і набряки навіть в молодості. На ранніх стадіях больові відчуття і погіршення рухливості можуть імітувати багато інших станів.
  3. Хвороба Лайма, вона ж кліщовий бореліоз — такий її характерний симптом, як поява висипу в формі кільця, що збільшується в діаметрі, проявляється далеко не у всіх. При цьому втомк, головний біль і лихоманку, як при грипі, легко сплутати з чимось іншим. Тим більше, якщо укус кліща стався давно.
  4. Розсіяний склероз — це не та деменція, що відбувається на старості років. У хворих на РС імунна система атакує здорові нервові клітини організму. Так порушуються зв’язки між мозком та іншими частинами тіла. Він буває епізодичним, спочатку дає про себе знати онімінням, поколюванням в руках і ногах, млявістю.
  5. Вовчак — вражає суглоби, нирки, шкіру, легені, мозок, імітуючи тим самим безліч інших захворювань. Добре, якщо вовчак відразу ж показався висипом у формі метелика на щоках, проте, як ви розумієте, він присутній не завжди.
Зліва мігруюча еритема (реакція на укус від заразного кліща), праворуч висип при вовчаку
Поділитися