Меланома може розвиватися не тільки на шкірі: 5 ділянок тіла, схильних до раку

Як не дивно, але меланома — це не тільки рак шкіри. Даний вид пухлин може розвиватися і на інших ділянках тіла.

Меланома вважається агресивною раковою пухлиною, адже саме у пацієнтів з таким діагнозом нерідко відбуваються рецидиви, а метастази розповсюджуються досить швидко, вражаючи при цьому все на своєму шляху.

Одна з найбільш часто зустрічаючихся різновидів таких злоякісних новоутворень — меланома шкіри, саме тому в якості профілактики захищайте її від сонця, регулярно оглядайте родимки і не забувайте вдягати сонцезахисні окуляри. Однак важливо знати, що однією шкірою все не обмежується. Ця небезпечна пухлина може рости і на інших частинах тіла, про що ми і поговоримо в нашій сьогоднішній статті.

Очі

Якщо раптом ви виявили у себе почервоніння очей, повіки почали набрякати, порушилася гострота зору і з’явилася безпричинна сльозотеча — зверніться до лікаря.

Тиск можна перевірити так — легенько через повіку натисніть пальцем на око. Якщо очні яблука м’які, значить тиск знижений, якщо вони тверді — підвищений.

Звичайно, перераховані симптоми можуть бути викликані безліччю інших причин, але виключити меланому сітківки все ж не буде зайвим. Справа в тому, що цей рак розвивається дуже швидко і чим раніше почати лікування, тим більше шансів на одужання.

Меланома ока

Нігті

Як не дивно, але меланома може утворюватися і під нігтями. Називається вона субунгальною і дає про себе знати чорною або темно-коричневою вертикальною лінією на нігтьовый пластины. Вона ніяк не турбує, не викликає дискомфорту, проте при її появі необхідно відразу здатися дерматолога-онколога.

Ще стежте за кутикулою і шкірою навколо — вона може потемніти, а також звертайте увагу на утворення тріщин, синців або нагноєння під нігтем.

Так виглядає меланома нігтя

Губи

Більшість з нас забувають про те, що шкіра губ дуже ніжна, але при цьому вона постійно знаходиться під впливом сонячного ультрафіолету, а ми її не захищаємо. Приводом сходити до лікаря повинні стати ранки на губах, що не загоюються та незрозумілі цятки.

Рак буває навіть на губах

Слизова статевих органів

Незалежно від статі слизові статевих органів є ще одним місцем, схильним до меланоми. Серед насторожуючих ознак варто відзначити:

  • поява дискомфортних больових відчуттів;
  • кровотечі;
  • новоутворення на поверхні зовнішніх органів;
  • виразки, що довго загоюються.

Шлунково-кишковий тракт

Знову-таки, справа в слизових, які даний вид раку вражає досить часто. Тут пухлини розвиваються стрімко, з такою ж швидкістю вони вражають найближчі органи. У разі появи будь-яких незвичних симптомів, болю, кровотеч і раптового геморою обов’язково зверніться до лікаря.

Біль у животі
Поділитися