Як позбутися від бородавок і звідки вони беруться

З бородавками стикався кожен, а причиною виникнення цих малоприємних наростів є вірус папіломи людини.

Більшість людей знають, що таке бородавки, оскільки хоча б раз в житті стикалися з ними. Це вузлуваті нарости, які найчастіше вражають стопи, кисті рук, пальці, область пахв. Викликає їх вірус папіломи людини (ВПЛ), про нього ми і поговоримо в нашій сьогоднішній статті.

Що таке ВПЛ

ВПЛ — сімейство вірусів, що включає в себе близько 100 різних видів. Як правило, при зараженні організму збудник іноді дає про себе знати у вигляді появи кондилом, тобто бородавок.

Дуже легко підчепити інфекцію в саунах, лазнях, басейнах, роздягальнях та інших громадських місцях, де підвищена вологість і сумнівна чистота. Вся справа в тому, що ВПЛ передається через контакт зі шкірою хворого, через загальний одяг, рушники, статевим шляхом. До речі, повному виліковуванню він не піддається, а його носієм є кожна шоста людина на планеті.

Вирус папилломы человека
Вірус папіломи людини

Зазвичай вірус ніяк не проявляється, якщо імунна система не дає збоїв. У разі слабшання захисних сил організму інфекція обов’язково покаже себе виникненням на тілі кондилом, підвищенням температури і станом загального нездужання.

Найнеприємніше зіткнутися з підошовними бородавками, вони з’являються на стопах і відрізняються виникненням болю під час ходьби. Не краща ситуація і з генітальними новоутвореннями, оскільки видаляти їх вкрай складно через тонкі кірні покриви.

Подошвенная бородавка
Подошвенная бородавка

Як позбутися від бородавок

Для лікування ВПЛ застосовуються противірусні препарати в комплексі з імунотерапією, але знову-таки назавжди позбутися від нього на сьогоднішній день неможливо. У дерматології бородавки видаляють такими методами:

  1. Лазерне випалювання. Самий нетравматичний метод, при якому наріст видаляють лазером шар за шаром, використовуючи місцеву анестезію.
  2. Кріодеструкція. Це випалювання кондилом за допомогою рідкого азоту. Для повного видалення вистачить кількох процедур, однак вони досить болючі. Справа в тому, що температура замороженого азоту становить -196° C, а він контактує зі шкірою.
  3. Хірургічне видалення. Цей метод використовують у випадках глибокого залягання коренів наросту. Супроводжується він накладенням швів і помітним рубцем.
  4. Електрокоагуляція. Тут на уражену ділянку шкіри впливають високочастотним струмом.
Бородавка на пальце
Бородавка на пальці

Наостанок зазначимо, що гарантувати відсутність рецидивів в майбутньому не може ні один лікар. Самостійно убезпечити себе від цього можна, підтримуючи імунітет прийомом вітамінів, уникаючи рукостискань з незнайомцями, на виробництві користуючись захисними рукавичками, а також відмовившись від тісного взуття, що провокує мозолі.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини