Рубрики: Історії

Українські лікарі провели унікальну операцію з видалення пухлини

Пухлина жінки, вагою 4,5 кг була безкоштовно видалена українськими фахівцями за допомогою дорогого устаткування.

У державній лікарні «Феофанія» медичні співробітники успішно виконали дуже складне хірургічне втручання по видаленню з грудної клітини пухлини, яка мала вагу 4500 грам. Про це стало відомо зі сторінки Офісу Президента в Фейсбуці.
Варто відзначити, що настільки складна операція на території України проводиться вперше.

Складний діагноз

Пацієнткою стала 66-річна мешканка Хмельницької області Тетяна Вигонськога. Жінці встановили діагноз «солітарна фіброзна пухлина правого геміторакса». Тетяна Виговська зіткнулася з хворобою ще в 2017 році, проте лікування виявилося занадто дорогим і у сім’ї не було на це коштів, тому жінка відмовилася від лікування.
Вартість операції подібного роду становить близько одного мільйона гривень, це обумовлено використанням дорогого устаткування і медикаментів. Але, на щастя, для жінки хірургічне втручання було зроблено безкоштовно. Це стало реальним завдяки новому указу Президента про доступність медичної допомоги.

Знімок пухлини пацієнтки

Складна операція

Аж дванадцять годин тривало складне хірургічне втручання і відразу 30 лікарів, фахівців у своїй області, брали участь в операції. Два рази за операцію серце пацієнтки зупинялося, був задіяний дорогий апарат для проведення штучного кровообігу ЕКМО, який фактично виконував функції легенів і серця жінки на період операції.
Головний лікар лікарні пояснив, чому дане втручання було вкрай складним. Перша причина – важкий загальний стан жінки. Друга причина – непросте розташування пухлини, яка через свій величезний розмір зрослася і чинила тиск на легені, внаслідок цього були великі ризики значної крововтрати, пошкодження легенів і навіть зупинки серця.

Успішний результат операції

Але, на щастя, жінка витримала операцію і лікарі успішно впоралися зі своїм завданням. Після такого серйозного втручання, пацієнтка ще майже тиждень перебувала підключена до апарату штучного кровообігу.
Але, вже зараз Тетяна може самостійно дихати і навіть виходила на вулицю.

Тетяна у своїй палаті
Поділитися