Рубрики: Історії

Ейджизм, дискримінація про яку не варто мовчати

У суспільстві, де расизм, сексизм і гомофобія є предметом постійних дискусій, є одне упередження, про яке набагато менше говорять: ейджизм.

Ейджизм – це тип дискримінації, яка передбачає упередження проти людей, грунтуючись на вік.

Вперше цей термін використав Роберт Н. Батлер при описі дискримінації людей похилого віку. Однак сьогодні ейджизм розширив свої рамки і застосовується до будь-якого різновиду вікової дискримінації.

Де він проявляється

Ейджизм знайшов свої прояви в самих різних сферах нашого життя: соціум, медицина, робота, ЗМІ і т.д.

Наприклад, молоді люди можуть зіткнуться з труднощами під час пошуку роботи або отримувати меншу заробітну плату, ніж інші, тільки через те, що у них немає досвіду, або зовсім невеликий. У свою чергу, літні працівники можуть мати проблеми з просуванням по кар’єрних сходах, або зміною місця роботи.

Стереотипи

Дослідниця Сьюзан Фіск, вивчаючи даную проблему, виділила ряд стереотипів:

  • Молодь часто передбачає, що у людей старшого віку «своя черга», і люди похилого повинні поступатися дорогою більш молодому поколінню.
  • Молоді люди часто звикли вважати, що обмежені ресурси слід витрачати на себе, а зовсім не на людей у віці.
  • Молодь також дотримується упереджень стосовно особистості людей старшого віку. Вони вважають, що ті, хто старше їх, повинні “діяти відповідно до їх віком» і не намагатися «вкрасти» ідентичність молодих людей, включаючи такі речі, як манера мови і манера одягу.

Як боротися з ейджизмом

Дослідники Корнельського університету опублікували результати дослідження, в якому було виявлено, що три типи програм боротьби з ейджизмом, спрямовані на зміну ставлення людей до цієї проблеми, виявилися ефективними:

  • Програми між поколіннями, які були розроблені для розширення контактів між молодими і літніми людьми;
  • Освітні програми, які знайомлять з фактами про літніх людей з метою боротьби зі стереотипами;
  • Програми, що поєднують освітні та програми між поколінь.

Карл Піллемер, геронтолог і старший автор дослідження, сказав, що результати говорять про те, що «погляди не здаються такими застиглими, як ми думаємо». Фактично, «вони можуть бути відносно пластичними».

Ейджизм
Поділитися