Дослідження: телефонний дзвінок краще текстового повідомлення

В епоху соціального дистанціювання сучасні засоби комунікації знаходяться на підйомі. Але не всі однакові, коли справа доходить до об'єднання посилань або створення нових.

У Journal of Experimental Psychology було опубіковано дослідження, в якому фахівці вважають, що було б краще поміняти місцями обмін текстовими повідомленнями та іншими електронними листами і звичайний телефонний дзвінок. Останнє має велику ймовірність викликати сильне почуття зв’язку між двома людьми.

У будь-якому випадку віддалене спілкування, яке включає голосові повідомлення(відеоконференцзв’язок, голосовий чат, телефонний дзвінок), повинні бути краще тих, які використовують тільки текст. «Люди відчувають себе більш пов’язаними завдяки голосовим медіа, але у них є ці незручні страхи, які підштовхують їх до текстових повідомлень», – нарікає Аміт Кумар, доцент кафедри маркетингу в Школі бізнесу Маккомбс в Остіні (Техас, США). США) і співавтором дослідження.

Перший експеримент

Дослідники попросили близько 200 чоловік зробити припущення про те, що підходить краще для відновлення спілкування зі старим другом: електронна пошта, або телефон. Потім вони були випадковим чином розділені на дві групи, одна з яких писала листи, а інша дзвонила, щоб зв’язатися зі старим другом. Хоча учасники підозрювали, що телефонний дзвінок змусить їх відчувати себе більш пов’язаними, вони все ж вказали, що вважають за краще електронну пошту, тому що очікували, що телефонний дзвінок буде занадто незручним.

Обмін повідомленнями

Більш сильний соціальний зв’язок з голосовими ЗМІ

Зрештою, результати показали, що голосові взаємодії створюють сильніші соціальні зв’язки, ніж текстові, не викликаючи збентеження. Проблеми з підключенням до Інтернету можуть частково пояснити перевагу друкованих ЗМІ.

Другий експеримент

У другому експерименті учасникам було запропоновано зв’язатися з незнайомою людиною за допомогою звичайного повідомлення, відео або аудіочата. Під час обміну їм пропонувалося поставити досить особисті питання ( «Чи є щось, що ви давно мріяли зробити?»; «Чому ви цього не зробили?»; «Чи зможете ви це зробити? Чи плакали ви колись перед людиною і як це було? ») і відповісти на них по черзі. Знову ж таки, зв’язок був сильнішим, коли взаємодія включало голос, ніж коли воно було написано в повідомленні.

Підсумок

На думку дослідників, це дослідження проводиться в потрібний момент, коли переважає фізичне дистанціювання, і показує, що всі соціальні взаємодії на відстані не створені рівними для підтримки і створення зв’язків. Тим більше, що наші літні люди похилого віку не завжди добре володіють письмовими засобами зв’язку, хоча вони прекрасно володіють телефоном.

Розмова по телефону
Поділитися