Візьміть до уваги й сусідам порадьте: 6 ефективних заходів, щоб не привабити гадюк до вашої ділянки

Коли мова заходить про садівництво, то в уяві з'являються картини барвистого та прохолодного саду. Однак цю ідеалістичну картину легко можуть зіпсувати відвідини незваних гостей, як-от змій. 

При тому серед зелені в Україні можна зустріти не лише безневинних вужів, а й отруйних гадюк, які вповні можуть натрапити на сприятливі умови у саду турботливих господарників. Досвідчені садівники зауважили, які саме особливості ділянки можуть їх приваблювати, та дали поради, як відвадити незваних гостей.

Що так вабить гадюк в саду?

Як відомо зі шкільної парти, змії люблять тепло та часто шукають сонячні місця для прогрівання свого тіла. І саме потреба в теплі спонукає, зокрема, гадюк шукати затишку серед наших рослин і овочів.

Додатково ж їх ваблять й компостні купи, які також віддають тепло та є ідеальним притулком для цих холоднокровних тварин. Відтак ці купи органічного матеріалу, що розкладається, стають затишними місцями для змій, які прагнуть регулювати температуру свого тіла, а також забезпечують непомітний притулок від хижаків.

Садівники розповіли, як захистити сад від гадюк
Садівники розповіли, як захистити сад від гадюк

Завдяки цим заходам гадюки не захочуть у вас гостювати

Однак є й певні заходи, які допоможуть уникнути небезпечної зустрічі. Передусім досвідчені господарники рекомендують зменшити кількість потенційних схованок, таких як купи деревини або купи листя, які можуть служити притулком для гадюк. Тому не забувайте викошувати травостій, обрізати кущі та тримати в чистоті простір під будинком, якщо такий є.

Окрім того, не варто вабити змій їжею, як-от гризунами. Обов’язково підтримуйте свій сад у чистоті та порядку.

Пам’ятайте, що гадюки, як і будь-які інші тварини, шукають воду для зволоження. Тож не допускайте неконтрольованого витоку води.

Також відомо, що деякі запахи неприємні для змій, тож вони будуть уникати ті місця, де з ними часто стикаються. Такими природними відлякувачами, які при тому й не шкодять навколишньому середовищу, є, наприклад, суха гірчиця, часник, деякі різкі прянощі.

Окрім них також можна застосовувати деякі хімічні засоби та продукти горіння. Зокрема, у пригоді можуть стати розкидані у затишних для змій місцях нафталінові кульки або дрантя, просочене бензином.

Ну і, звісно, огорожа в саду може стати ефективним бар’єром проти проникнення гадюк.

Однак пам’ятайте, що хоча при дотриманні цих порад ризик укусу буде низьким, важливо завжди залишатися пильним.

Садівники розповіли, як захистити сад від гадюк
Садівники розповіли, як захистити сад від гадюк

Сучасні методи боротьби

Окрім наведених вище запобіжних заходів ледь не найефективніше відвадити рептилій з вашо землі поможуть спеціальні прилади: вібраційні або ультразвукові відлякувачі змій. Завдяки ним ви повністю позбавитеся від рептилій на вашій ділянці.

Перші передають вібрації землі у частотах, які дуже неприємні не лише для змій, а й інших тварин, наприклад, кротів чи мишей. При цьому радіус дії таких пристроїв може сягати від 10 до 20 метрів, що доволі зручно.

Другі ж використовують, відповідно, ультразвук. У цих приладах частоти діапазону підбираються в такий спосіб, щоб доставити максимальний дискомфорт зміям, викликаючи у них, зокрема, відчуття небезпеки.

Хитрість цих приладів не лише у типі сигналів, які вони передають, а й в асинхронності цих передач, що не дає гадюкам звикнути до подразника. А щоб досягти максимальної ефективності, встановіть прилади по межах ділянки, щоб не допустити потрапляння плазунів, або в місцях їхніх можливих укриттів

Дотримуючись цих простих порад ви зможете мінімізувати неприємні зустрічі на своїй ділянці, адже зменшите привабливість свого саду для цих незваних гостей. А відтак зможете й максимально використовувати простір на відкритому повітрі.

Популярне

Подібні новини