Сусідка Надія щовересня робить це зі смородиною – і ягоди на кущах висять, як намистини. Розкриваємо секрет

У цій статті ми розповімо, що потрібно зробити у вересні, щоб кущ смородини був солодким і великим, а також які підгодівлі допоможуть збільшити морозостійкість рослини.

Осінь — це час закладки плодових бруньок на наступний сезон, і саме зараз формується майбутній урожай смородини. Обрізаючи кінчики річного приросту і видаляючи гілки, ми позбавляємо кущ частини ягід, тому часто обрізати його в цей період не варто.

Азотні добрива у вересні вже не вносяться, оскільки рослина почне стрімко нарощувати зелену масу, а зараз потрібно, навпаки, готувати її до фази спокою. Усі зелені частини, що з’являться, просто загинуть через морози, у тому числі й нові корені. Замість цього потрібно вносити підживлення, які підвищать стійкість куща до морозів, зміцнять дерев’янисті частини рослини та сприятимуть весняному зростанню.

Насамперед вносимо калій — він відповідає за міцність клітинних мембран та швидке формування тканин рослини. Не менш важливий магній, який допоможе калію краще засвоїтися і дасть добрий ефект для куща. Обов’язково слід внести фосфор — він зміцнює кореневу систему, робить її стійкою до холодного ґрунту, а також укріплює деревину.

Агрономи розповіли про догляд за смородиною у вересні
Агрономи розповіли про догляд за смородиною у вересні

Можна використати монокалійфосфат, що містить як калій, так і фосфор. Для цього розводимо близько 7 грамів речовини на відро води. Також не завадить калімагнезія, але її краще вносити раз на 2-3 роки — 12 грамів на відро води. Якщо вас цікавить монопідживлення, скористайтеся сульфатом калію. Калієву селітру краще не використовувати, оскільки вона містить занадто багато азоту.

Те саме стосується і комплексних добрив — хіба що в найпівденніших регіонах їх ще можна використовувати у вересні, але тільки на початку місяця. Також радимо вносити деревну золу в сухому вигляді або у вигляді настою. Вона зміцнить кореневу систему, відвадить шкідників, допоможе розкислити ґрунт і збагатить його калієм та фосфором під кущем.

Популярне

Подібні новини