Буряк з морквою та цибулею чудово смакує і як самостійна страва, і як заправка до борщу. Закрила 70 баночок

За своїм складом цей салат чимось нагадує заправку для борщу, але з мінімумом компонентів. Цей "мікс" можна покласти не тільки в борщ, а й у вінегрет або оселедець під шубою тощо.

У рецепті вказано масу вже підготовлених та очищених овочів. Відрегулювати густоту заправки під час тушкування можна, додаючи воду до овочів. Це також убереже їх від підгоряння, якщо вони не дуже соковиті. Рослинну олію додавайте, орієнтуючись на свій смак. А щоб цибуля у складі цієї заготовки не гірчила, рекомендується попередньо обсмажити її в невеликій кількості олії.

Універсальна заготівля на зиму: буряк з морквою та цибулею – навіть словами не описати, як це смачно!
Універсальна заготівля на зиму: буряк з морквою та цибулею – навіть словами не описати, як це смачно!

Інгредієнти:

  • буряк – 2 кг;
  • морква – 750 г;
  • цибуля – 750 г;
  • часник – 100 г;
  • гострий перець чилі – 1 стручок;
  • рослинна олія – 1 склянка;
  • оцет 9%-вий – 5-6 ст. л.;
  • цукор – 3-4 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • спеції – за смаком;
  • вода – для тушкування.

Приготування:

Очищену та промиту моркву натріть на великій тертці, викладіть у посуд і засипте цукром. Трішки перемніть, щоб овочі швидше пустили сік.

Очищену цибулю дрібно наріжте і обсмажте в сотейнику під кришкою в невеликій кількості олії до напівготовності. Вогонь під посудом має бути помірним.

Буряк теж очистіть, промийте та натріть на великій тертці. Викладіть в емальований таз, додайте цибулю з сотейника разом з олією, в якій вона смажилася. Перемішайте, додайте залишки олії та тушкуйте на середньому вогні, помішуючи, 5-7 хвилин.

Після цього додайте моркву. Всипте сіль та спеції, перемішайте масу. Якщо овочі не надто соковиті – додайте трохи води.

Тушкуйте масу під кришкою на помірному вогні, поки овочі (буряк і морква) не стануть м’якими, але при цьому збережуть свою текстуру.

Кулінари розповіли, як приготувати буряк з морквою та цибулею на зиму
Кулінари розповіли, як приготувати буряк з морквою та цибулею на зиму

Поки тушкується основа, очистіть часник та гострий перець. Дрібно наріжте обидва овочі й додайте в таз разом з оцтом. Добре перемішайте та тушкуйте на повільному вогні ще 10 хвилин.

Готовий салат у гарячому вигляді розкладіть у попередньо простерилізовані банки та закатайте. Залиште у перевернутому вигляді, загорнувши ковдрою, до повного остигання вмісту. Потім поверніть банки у вихідне положення та перемістіть у прохолодне місце на зберігання.

Через 2-3 місяці після початку зберігання салат із буряка, моркви та цибулі встигне як слід настоятися, і його можна буде подавати до столу, у тому числі як самостійну страву або як доповнення до інших улюблених заготовок чи страв.

Популярне

Подібні новини