Різдво – 25 грудня: українська Греко-католицька церква переходить на новий календар

Більшість вірян давно задаються питаннями, чи буде Україна святкувати Різдво за Григоріанським календарем, чи залишиться на старому. Тепер цю суперечку вирішено раз і назавжди.

Вже тривалий час ходять суперечки про те, коли має по-правильному святкуватися Різдво в Україні. Редакція Добрі новини змогла дізнатися дещо цікаве стосовно цього приводу. Тепер суперечка вирішена остаточно – стало відомо, коли Україна переходить на святкування Різдва 25 грудня.

З 1 вересня 2023 року Греко-Католицька церква в Україні переходить на новий календар. Це означає, що Різдво буде святкуватися 25 грудня, як в всій Європі. Проте, вирішили залишити незмінним святкування Пасхи – пов’язані з Пасхою свята будуть святкуватися так само, як і раніше.

Для тих, хто ще не готовий цього року переходити на новий стиль святкування, дають можливість аж до 2025 року звикнути до нових правил та проводити святкування за звичним календарем – 7 січня, але після 2025 року це стане неможливим. Це великий крок для України, яка почне святкувати майже всі християнські свята так, як це роблять в цивілізованих країнах.

Греко-католицька церква святкуватиме Різдво 25 грудня

Така зміна стосується не лише Різдва. Тепер Миколая буде святкуватися 6 грудня, замість 19, Покрова – 1 жовтня, Водохреща – 6 січня. Згідно з опитуванням, за перехід на новий календам проголосувало майже 90% респондентів. Крім цього, опитували вірян, до якої церкви вони себе відносять. 54% всіх українців відносять себе до Православної церкви, 4% віднесли себе до Московського патріархату, ще 14% не визначились, але називають себе просто православними, 8% – греко-католики, а атеїстів лише 10%.

За старим календарем жила Україна, а тепер продовжує жити росія, Сербія та Грузія. Не дивно, що саме УПЦ Московського патріархату виступила проти переходу на новий календар.

Поділитися