25 грудня або 7 січня: коли правильніше святкувати Різдво Христове українцям

Українці ставлять собі питання, коли ліпше відзначати Різдво Христове, адже його святкування 25 грудня на офіційній основі було введено доволі недавно. Відповідаємо на питання, якого дня скликати всю родину на свято.

Переважна частина православних українців звикли святкувати Різдво Христове сьомого січня. А 25 грудня, заведено вважати, що народження Ісуса Христа святкують лише католики. Однак, у церковних книгах записано, що 25 грудня Різдво відзначають прибічники обох церковних конфесій. Єдина різниця у тому, що ця різниця у два тижні утворилася внаслідок слідування різним календарям — Юліанського та Григоріанського.

Очільник ПЦУ Епіфаній зазначив, що церква підтримує те, щоб Різдво святкували саме 25 грудня. Але це буде остаточно лише тоді, коли українці будуть до такого рішення готові.

Коли святкувати Різдво?

Священник вінницького Спасо-Преображенського кафедрального собору ПЦУ Віталій Голоскевич розповідає, що 25 грудня Різдво Христове святкують не лише католики, а ще й 10 церков усього світу.

Коли святкувати народження Ісуса Христа?
Коли святкувати народження Ісуса Христа?

Православні віряни України є п’ятими, що святкують Різдво саме сьомого січня, як заведено це робити за Юліанським календарем. Однак, про перехід святкування народження Ісуса Христа говорили ще минулого року, як зазначає настоятель ПЦУ Епіфаній.

Як пояснює астрономиня Марія Левченко, християни обрали 25 грудня для святкування, тому що від цієї дати кожен день збільшується на одну хвилину.

Також священник ПЦУ Віталій Голоскевич розповідає, що є певні суперечності, тому що, коли йде служба за Новий рік, відбувається тиждень суворого посту. Тоді святкувати заборонено.

У чому різниця між цими видами календарів?

Юліанський календар було введено ще до нашої ери астрономом Созігеном, який узяв за основу літочислення Стародавнього Єгипту. Проте, його головною неточністю стало певне нехтування часом. За Юліанським календарем рік дорівнює 365 добам та 6 годинам. Проте, у реальності це 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. І за ці століття виникла потреба нівелювати 10 діб різниці. Тоді ж і ввели Григоріанський календар.

Григоріанський та Юліанський календарі
Григоріанський та Юліанський календарі

Як це відбулося в Україні?

Під час революції Українська Народна Республіка прийняла рішення перейти на новий Григоріанський календар. Населення тоді почало жити та орієнтуватися за новим стилем, проте церква не підтримала це рішення та продовжила слідувати старому Юліанському стилю літочислення.

До речі, насправді невідома конкретна дата появи Ісуса Христа на цей світ. А, оскільки немає точної дати, то і принципової різниці в дні святкування Різдва теж.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини