Перейшли на новий календар, але Великдень 2024 святкуємо за старим: чому і що це означає для України

Не дивлячись на те, що Україні перейшла на новий календар, якого дотримуються в Європі – Великдень залишається "непорушним" і досі святкується по-старому. Чому?

Різниця у датах святкування Великодня обумовлена різними календарями, які використовуються у різних християнських церквах. Найбільш поширеними календарями є Григоріанський (за яким свято визначають католики та більшість протестантів) та Юліанський (використовується православними церквами). Ці календарі мають різницю в 13 днів, тому дата Великодня в них також відрізняється. Крім того, є різні правила визначення Великодня, що також може впливати на різницю у датах.

В європейських країнах Великдень святкувався 31 березня та 1 квітня. В Україні свято припадає на 5 травня, відповідно – додатковий вихідний українцям можна очікувати в понеділок, 6 травня. Справа в тому, що українські церкви не переходили на повністю оновлений календар. “Плаваючі” свята залишились під старим календарем, але це не означає, що католики не можуть святкувати Великдень за новим календарем – кожен в праві вирішувати, як йому зручніше.

Чому Великдень в Україні святкується за старим календарем
Чому Великдень в Україні святкується за старим календарем

Великдень святкується до дня весняного рівнодення і повного місяця, саме тому католики та православні давно розділилися в датах святкування Великодня. Перші рахують ближче до астрономічних розрахунків, в той час, як інші – рахують за старою схемою, яка дає таку велику різницю у днях. Найчастіше за все виходить так, що католики святкують Великдень значно раніше, ніж православні християни.

Попри таку розбіжність у днях, саме святкування Великодня не змінюється в залежності від дати, оскільки це одне з найважливіших свят у християнському календарі, яке відзначає воскресіння Ісуса Христа. Незалежно від того, коли святкують Великдень, його значення та обряди залишаються важливими для християн. Однак для людей це може мати певний вплив на те, як вони планують святкування, зустрічаються з родиною та друзями, а також на відпочинок та інші аспекти життя, пов’язані зі святом.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини