Які крупи потрібно промивати перед варінням: інструкція, як варити гречку, рис, пшоно і кукурудзяну кашу

Іноді перед тим, як приготувати цю чи іншу крупу, в нас виникають питання чи точно стільки води треба додати, а скільки по часу варити чи треба взагалі промивати кашу? І якщо на перші запитання ви знаєте відповіді, то про останнє ми розкажемо те, про що ви навіть не здогадувались.

Ми завжди бачили та чули, що наші рідні промивали крупу перед тим, як її варити. І так зазвичай пишуть в усіх інструкціях до приготування каші. Тому цю пораду ми сприймали як належне, але чи вона така універсальна, як нам здається?

Промивання крупи є важливим етапом, адже воно не тільки очищує вашу майбутню страву від бруду та нальоту борошна, завдяки чому каша не злипається, а й поліпшує смак і текстуру.

Але є крупи, які немає сенсу чи взагалі не потрібно промивати, адже вони не призначені для цього.

Які крупи варто промивати, а які — ні?

Професійні кухарі розповіли, що промивати манку, кус-кус, пропарений рис, булгур чи вівсянку взагалі немає сенсу, а ви лише виконаєте зайву роботу. Ці крупи або вже достатньо очищені, або смак деяких таке промивання може лише зіпсувати.

А як щодо інших круп?

На що впливає промивання крупи та чому цього іноді не треба робити?
На що впливає промивання крупи та чому цього іноді не треба робити?

Чи треба промивати кукурудзяну крупу?

У цьому питанні кухарі розходяться: дехто відповідає так, а деякі зазначають, що слід вручну перебрати майбутню кашу. Тому, коли перед вами лежить кукурудзяна крупа, а в голові виникає питання, чи промивати її, чи ні, то придивіться на її зовнішній вигляд. Якщо вона брудна, то очищення водою їй не завадить. Однак замочувати цей вид крупи точно не варто.

Кількість води чи молока, які додасте до цієї каші під час приготування, залежить від очікуваної густоти: якщо ви хочете, аби кукурудзяна крупа була густою, то додайте 2-3 склянки рідини, якщо 4 — то середня, а ще більше склянок рідини зроблять вашу кашу рідкою.

Варіть цю крупу в каструлі з товстим дном на маленькому вогні протягом 40 хвилин. А спеції додавайте на початку.

Чи треба промивати ячну крупу?

Тут теж, як люблять казати в сусідній країні, не все так однозначно. На відповідь на це питання впливає якість крупи. Якщо ви помітили небажані бруд та домішки, то кашу варто перебрати. Для цього також можете використати сито.

А на одну склянку ячної крупи зазвичай використовують 2-3 склянки води чи молока. Тут залежить від густоти та того, чи є у вас кришка. Якщо її немає, то рідини знадобиться більше. Спеції додають на початку, а варять цю крупу до загустіння.

Тонкощі приготування ячної крупи
Які тонкощі приготування ячної крупи?

Чи треба промивати пшоно?

Цю кашу вважають найбільш брудною серед усіх, тому експерти точно радять її промивати. Та робити це варто ретельно до прозорості води.

Також професійні кухарі розповіли, що каша буде ще смачнішою, якщо її попередньо обсмажити. Це прибере гіркуватість пшона.

Пропорції цієї майбутньої каші та рідини (води, молока, бульйону) під час варіння стандартні — 1:2. Як тільки пшоно закипить, варіть його на маленькому вогні. Переважно це відбувається протягом 20-30 хвилин.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини