Рубрики: Цікаве

Як обрізати виноград влітку і коли це треба робити: при правильній обрізці завжди будете з врожаєм

Обрізка виноградної лози — важливий процес у вирощуванні садовини. Як часто потрібно це робити і чому необхідно зробити це саме влітку? Дізнайтеся у матеріалі.

Виноград — дивовижна садовина, яка дарує нам не лише стиглі солодкі грона, а й прекрасну оазу у саду. Аби не зіпсувати рослину, а також врожай, слід провести літню обрізку. Це збільшує кількість грон, полегшує формування кущів та дає можливість задати направлення лози.

Коли ви “чистите” виноградник, то позбуваєтеся слабких та застарілих паростків. Це допомагає садовині більше брати корисних речовин з ґрунту і рости сильніше. Прорідження також корисне, адже може уберегти від грибкових захворювань кущі. Процеси зараження гальмуються за рахунок зменшення кількості пагонів. Крім цього, така процедура збільшує морозостійкість ваших насаджень.

Як правильно обрізати виноград?

Садівники розповіли секрет правильної підрізки винограду

Новачкам може здатися прорідження виноградника непростою задачею, адже масивні кущі на вигляд здаються неприступними. Проте, це не так. Застарілу суху лозу можна виламати руками. Якщо вона не піддається, слід прибрати секатором. Обрізати кущі можна у період з червня по серпень. Варто зазначити, що важливо залишити 1 безплідну лозу на 2-3 плодоносних. Ті, що виросли на 2 метри і більше — краще прибрати, якщо ви вирощуєте садовину тільки з метою отримання плодів. Якщо вам рослина потрібна, як декоративна, то можна давати їй змогу рости природнім шляхом.

Садівники розповіли секрет правильної підрізки винограду

Втім, чистити потрібно не лише сам виноград, а й землю, на якій він проростає. Він дуже не любить сусідство, адже сам потребує чимало поживних сил для того, щоб родити. Тому будь-яку зелень, квіти тощо, слід висапати, аби не тягнула соки.

Нагадаємо, що винограду також потрібна зимова підрізка.

Поділитися