Волоські горіхи: коли починати збирати та як правильно сушити, аби зберегти максимум корисних речовин

Розповідаємо, коли починають збирати врожай волоських горіхів та як правильно їх сушити так, аби вони зберегли максимально велику кількість корисних речовин і вітамінів

Волоські або грецькі горіхи ростуть чи не на кожному подвір’ї. Високі та широколисті дерева захищають від пекучого літнього сонця та радують смачними плодами. Аби зберегти максимум користі з горіхів, потрібно вміти їх правильно сушити. Залежно від клімату та регіону, дозрівають волоські горіхи з кінця серпня й аж до жовтня. Визначити, чи достигли плоди легко – якщо на зеленій оболонці з’явились тріщинки, можете сміливо куштувати горіхи.

Збір врожаю відбувається прямо на місці – з дерева струшують стиглі горіхи та одразу їх збирають. Не потрібно залишати горіхи на землі, адже вони будуть псуватись через надмірну вологу. Крім того, експерти радять провести збір врожаю у декілька етапів, адже горіхи, що залишились на дереві, набагато краще й довше зберігаються.

Як правильно зібрати врожай волоських горіхів і як засушити їх на зиму
Як правильно зібрати врожай волоських горіхів і як засушити їх на зиму

Перед тим, як почати сушити волоські горіхи, з них потрібно зняти шкірку. Ті, хто в дитинстві полюбляв поцупити горіхи з сусідського дерева, точно знають, як сильно зелена оболонка може забруднити руки. Саме тому під час очищення горіхів потрібно одягнути щільні господарські рукавички.

Сушити горіхи можна декількома способами. Найпоширенішим є звичайний природний шлях – викладіть горіхи на вулиці у теплу погоду. Для цього потрібно використовувати не дуже високі ящики з ґратчастим дном. Така місткість забезпечить якісну циркуляцію повітря. Коли плоди сушаться, їх потрібно декілька разів на день трусити й перевертати.

Якщо температура на подвір’ї сягає позначки близько 25-30 градусів, то сушка горіхів може зайняти від чотирьох до п’яти діб. Хай там як, але основна частина горіхів дозріває у жовтні, тому найчастіше господарі та господарки сушать плоди у приміщенні. Для цього обирають горище або кімнату з хорошою провітрюваністю. У приміщенні, в якому ви сушите горіхи, повинна бути можливість розкласти плоди в один шар.

Як правильно зібрати врожай волоських горіхів і як засушити їх на зиму
Як правильно зібрати врожай волоських горіхів і як засушити їх на зиму

Зрозуміти, чи добре просушились горіхи, не так важко. Оберіть декілька плодів і розколіть їх, оцініть вміст. Горіх всередині має бути світло-коричневого кольору, щільним та легко ламатись. На смак добре просушені горіхи приємні та не мають гіркоти.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини