Рубрики: Цікаве

Наливаю під корінці і вмить позбавляюсь від фітофтори на томатах: збираю вже здорові та м’ясисті помідори

Побачити на помідорах ознаки фітофторозу – неприємна ситуація. Розповідаємо, яким засобом найкраще користуватись, аби раз і назавжди позбутись від цієї недуги

Для кожного городника фітофтора – страшний сон. Це небезпечне захворювання може стати причиною знищення всього врожаю, якщо вчасно не звернути на нього увагу та не вжити заходів. Найчастіше така хвороба вражає саме помідори, одну з найпопулярніших культур на українських городах. Хоча й часто городники помічають ознаки фітофторозу саме на плодах, вражає він рослину повністю.

Сіро-бурі плями на культурі дуже добре помітні. Так само легко помітити й білий наліт, висихання та почорніння на листках і плодах. Крім того, таке грибкове захворювання також супроводжується неприємною бактеріальною гниллю, яка дуже швидко робить так, що плоди вже неможливо врятувати. Якщо ви помітили, що помідори почали гнити, потрібно терміново зібрати з кущів усі вражені гниллю плоди. Втім, якщо вам вдалось помітити первинні ознаки фітофтори, існує шанс врятувати овочі.

Експерти розповіли, як врятувати помідори на городі від фітофтори

У народі існує безліч дієвих рецептів розчинів, якими радять кропити помідори, у разі якщо городники помітили на них первинні ознаки враження фітофторою. Серед таких засобів і розчин із перекисом водню, і навіть ліки для томатів, в основі яких – зубна паста. Так, наприклад, добре допомагає позбутись від фітофтори настій кульбаб із марганцівкою. Для його приготування потрібно заздалегідь настояти кульбабки у чистій воді. Один літр такої настоянки потрібно додати у відро води, туди ж додайте 2 грами марганцівки.

Також допомагає позбутись від фітофтори на помідорах розчин із морською сіллю. 200 грамів такої солі потрібно розчинити у відрі води та отриманою сумішшю полити вражений кущ під корінець. Допоможе й інший спосіб – 50 грамів харчової соди розчиніть у відрі теплої води та полийте томати під корінь.

Як позбутись від фітофтори на помідорах швидко і без шкоди для плодів

Втім, варто пам’ятати, що фітофтора є настільки “хитрою” хворобою, що у боротьбі з нею потрібно постійно змінювати тактику. Грибкова інфекція швидко пристосовується до нових, навіть найжорсткіших умов, тому ліки, якими ви намагаєтесь врятувати врожай, потрібно постійно змінювати.

Поділитися