Рубрики: Цікаве

З’ясовуємо, що корисніше: кабачки чи баклажани, для чого їх замочують, відмінності та рецепти приготування

Розповідаємо, що корисніше – кабачки чи баклажани, чим вони відрізняються, а також ділимося рецептом, як приготувати соте з баклажанів. Для чого їх замочують перед приготуванням – дізнаєтеся нижче.

Збалансоване харчування повинно включати в раціон різноманітні овочі, які є важливою частиною здорового способу життя. Вони багаті на вітаміни, мінерали, волокна та антиоксиданти, які важливі для функціонування організму. Давайте розглянемо їх вплив на прикладі кабачків та баклажанів – що корисніше, який у них склад і властивості.

Що корисніше: кабачки чи баклажани. Відмінності за складом та властивостями

Кабачки мають нижчу калорійність у порівнянні з баклажанами. Це робить їх більш популярними серед людей, які слідкують за своєю вагою. Баклажани містять антоціани, які надають їм темно-фіолетове або фіолетове забарвлення і є потужними антиоксидантами. Кабачки ж світло-зеленого або жовтого кольору через відсутність в них цих рослинних пігментів. Обидва овочі багаті вітамінно-мінеральними сполуками, однак сині перемагають по кількості вітаміну К і фолієвої кислоти у складі, що саме за себе говорить про те, чим корисний баклажан для жінок.

Що корисніше: кабачки чи баклажани

Кабачки використовують в салатах, смажених, запечених, гарячих стравах і супах. Баклажани також популярні в кулінарії. З ними готують рагу, мусаку, а також запікають. Обидва овочі корисні для здоров’я, а вибір між ними залежить від власних вподобань і потреб. Якщо ж ви вирішили приготувати саме баклажани, то ось вам деякі відомості про їх користь.

Чим корисні печені баклажани

  • Мають можливості для креативного приготування, так як вони можуть запікатися з різними начинками та приправами, а також додаватися у безліч страв.
  • Не вимагають великої кількості олії або жиру для приготування, що робить їх відмінним вибором для людей, які дотримуються дієти з обмеженням жирів.
  • Містять вітаміни та мінерали (К, С, В, фолієва кислота, калій, залізо, магній, фосфор магній, кальцій та інші), які корисні для підтримки здоров’я.
  • Мають помірну кількість калорій, що робить їх популярними для включення в різноманітні дієти, регулюють рівень цукру в крові.
  • Є джерелом волокон, які підтримують нормалізацію травлення, забезпечують відчуття ситості та контроль апетиту, допомагають зменшити навантаження на печінку.
  • Містять антиоксиданти (вітамін С, антоціани та флавоноїди), які захищають клітини організму від ушкоджень вільними радикалами та зменшують запалення.
  • Включають речовини, які сприяють детоксикації організму та мають протизапальні властивості, що корисно для печінки та інших органів.
  • Додавання запечених баклажанів у раціон сприяє здоров’ю серця, оскільки містять певні речовини, що знижають рівень холестерину.

Цей овоч цінується завдяки своїм харчовим якостям і багатому хімічному складу. Крім того, чим корисний баклажан для жінок? Він містить речовини, які сприяють покращенню здоров’я шкіри, нігтів та волосся, зменшують запалення, регулюють рівень гормонів, допомагають контролювати вагу та зберегти молодість.

Важливо пам’ятати, що спосіб приготування та інші інгредієнти, які ви застосовуєте разом з баклажанами, впливають на їхні корисні властивості. Наприклад, використання занадто багато олії або солі збільшує кількість калорій та натрію у страві. Тому для максимальної користі для здоров’я слід обирати здорові методи приготування, а також враховувати різноманітність та збалансованість у своєму раціоні.

Чим корисні печені баклажани

Що можна приготувати з баклажанів

Чудовий спосіб приготувати баклажани — зробити з них соте. При цьому використовується метод готування, в якому овочі тушкуються з олією та різними приправами. Представляємо вашій увазі один зі смачних рецептів соте з баклажанів. Для цього необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • 2 середнього розміру баклажани;
  • 1 середню цибулю, нарізану тонкими півкільцями;
  • 2-3 зубчики нарізаного тонкими частинами часнику;
  • 2 нарізаних на кубики помідори;
  • 1 червоний або жовтий болгарський перець, нарізаний соломкою;
  • 1/2 чашки подрібненого свіжого базиліку або петрушки;
  • 3-4 столові ложки оливкової олії;
  • 1 чайну ложка солі;
  • 1/2 чайної ложки чорного перцю;
  • 1/4 чайної ложки сушених базиліку та орегано (за бажанням).

При необхідності перед приготуванням соте з баклажанів їх можна замочити.

Для чого замочують баклажани

  • Видалення гіркоти. Деякі сорти баклажанів можуть містити речовину соланін, яка надає гіркий смак. Замочування у солоній воді допомагає видалити гіркоту і зробити овочі смачнішими.
  • Видалення надмірної вологи. Баклажани мають тенденцію накопичувати вологу, і це може вплинути на їх консистенцію під час готування. Замочування допомагає її прибрати, щоб зробити овочі більш поживними та менш водянистими.
  • Підготовка до смаження на сковороді. В цьому випадку відповідь, для чого замочують баклажани проста – це полегшує процес обсмажування, забезпечуючи кращий контроль над текстурою і смаком овочів.

Замочування баклажанів не завжди обов’язкове. Його застосовують для конкретних видів, які мають гіркий смак або вологість, що потребує видалення. Для цього овочі нарізають на шматочки або кружечки і посолюють. Баклажани залишають на 15-30 хвилин для того, щоб сіль допомогла видалити гіркоту і зайву вологу. Після цього їх ретельно промивають і використовують для приготування страв за рецептом.

Як приготувати соте з баклажанів

Покрокова інструкція, як приготувати соте із баклажанів

  1. Замочені та промиті баклажани обсушіть серветкою і підсмажте на розігрітій сковороді з однією столовою ложкою олії до золотисто-коричневого кольору. Ви можете зробити це партіями, оскільки всі кружечки можуть не вміститися в один посуд.
  2. У іншій глибокій сковорідці розігрійте залишок олії на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю та часник і готуйте, помішуючи, протягом 2-3 хвилин, доки овочі не стануть м’якими та ароматними.
  3. Додайте болгарський перець і готуйте, помішуючи, ще 2-3 хвилини. Слідом помідори, сіль, чорний перець та сушені трави (якщо використовуєте). Зменшіть вогонь і тушкуйте овочі під кришкою протягом 10-15 хвилин, або доки томати не стануть м’якими.
  4. Додайте підсмажені баклажани до овочів у сковорідці, перемішайте і готуйте ще 2-3 хвилини, щоб всі інгредієнти об’єдналися. При вимкненому вогні необхідно на страву висипати свіжий базилік або петрушку та добре перемішати.

Подаємо готову страву гарячою як гарнір чи самостійно у холодному вигляді, наприклад як закуску або салат.

Поділитися