Які дерева не можна білити фарбою: обов’язково прислухайтесь до цих порад, аби не робити марну роботу двічі

Чимало городників білять дерева пізно восени. Розповідаємо, чому не варто займатись цією марною роботою та які дерева взагалі не можна обробляти спеціальною фарбою

Наближається час, коли садівники починають осінню побілку дерев. За правилами, їх потрібно білити в лютому, але це дуже незручний час – сніг і мороз заважають процесу. Саме тому більшість садівників проводять побілку пізно восени. Але це теж часто стає марною тратою сил: не встигнеш побілити, як дощ змиває все. У такому разі городники та садівники використовують не побілку, а фарбу. Чи можна так робити – розберемося у статті.

Як правильно білити дерева в саду

Насамперед варто пояснити, навіщо білити дерева в саду. У такий спосіб вдається врятувати дерева від сонячних опіків та тріщин навесні, коли різниця нічних та денних показників термометра призводить до утворення морозобоїн. Крім того, ви можете знезаразити стовбур дерева від патогенів і шкідників, що засіли в корі і мають намір таким чином перезимувати.

Експерти розповіли, як правильно білити дерева восени і чи варто цим взагалі займатися
Експерти розповіли, як правильно білити дерева восени і чи варто цим взагалі займатися

Проте, існує й інша проблема. Оскільки побілка швидко змивається і до лютого її не залишається, чимало садівників для такої процедури обирають спеціальну краску. Втім, хоча така речовина захищає стовбур дерева, вона не може знезаразити його. Тоді потрібно вирішувати ситуацію одним із двох способів – або побілити дерева повторно у лютому та зробити зайву роботу, або вдосконалити фарбу, аби вона мала такі ж властивості, як і побілка.

Тут виникає наступний нюанс. Для побілки використовують або водоемульсійну, або акрилову фарби. Вони настільки щільно покривають поверхню кори, що вона не здатна “дихати”. Тому молоді дерева, в яких гладенька кора, фарбувати ні водоемульсійною, ні акриловою фарбою не рекомендують. Дерево страждатиме від такої побілки.

Як правильно білити дерева восени, щоб не зашкодити їм
Як правильно білити дерева восени, щоб не зашкодити їм

У дорослих плодових дерев кора пухка, пориста, а фарба суцільним шаром укрити її не може, тому дерево зберігає здатність повітрообміну. Натомість фарба створить поверхневий шар, який перешкоджатиме проникненню патогенів під кору для зимівлі.

Популярне

Подібні новини