Рубрики: Цікаве

Після варки не злазить шкаралупа – що робити: господині розповіли секрети ідеального варіння яєць

Нерідко навіть досвідчені господині під час варіння яєць зустрічаються з найрозповсюдженішою проблемою. Мало хто знає, як правильно варит продукт так, щоб шкаралупа злазила з першого разу.

Правильне варіння яєць так, щоб шкаралупа легко відокремлювалася, може бути нескладним завданням. Вибирайте свіжі яйця, оскільки свіже яйце має менше великих повітряних камер, що полегшує відокремлення шкаралупи. Виймайте яйця з холодильника перед приготуванням і дайте їм трохи нагрітися до кімнатної температури. Якщо яйця надто холодні, різка температурна зміна може спричинити розщеплення шкаралупи.

Поставте яйця в каструлю з холодною водою так, щоб вони рівномірно покривалися водою. Додайте трохи оцту (близько ложки на літр води). Це допоможе зберегти білок, якщо шкаралупа розірветься. Поставте каструлю на середній вогонь і доведіть воду до кипіння. Після закипання вимкніть вогонь та накрийте каструлю кришкою. Для м’якого яйця залишайте їх в гарячій воді 4-5 хвилин, для середньозварених – 6-7 хвилин, а для твердого – близько 9-12 хвилин (залежно від розміру яєць і потужності плити).

Як правильно варити яйця, щоб шкаралупа легко відходила

Після готування перекладіть яйця в холодну воду або під струмком холодної води. Це допоможе зупинити процес приготування та охолодить яйця, сприяючи легшому відокремленню шкаралупи. Підбийте ложкою з обох кінців яйця, а потім обережно пальцями або долонею “провезіть” яйця по рівній поверхні, трішки натискаючи на них, щоб шкаралупа тріскалася. Шкаралупа повинна легко зійти з яйця. Не натискайте занадто сильно, щоб не пошкодити білок.

Після розкатування шкаралупи помістіть яйце в миску з водою і трохи прополощіть, щоб видалити залишки шкаралупи. Слід дотримуватися цих порад, і ви зможете легко приготувати яйця, які не потрібно буде довго чистити.

Поділитися