Більше лушпайки картоплі, моркви не викидаю: зробила компост та маю добриво круглий рік

Компост – це натуральне добриво, яке не тільки покращує якість ґрунту, а ще є гарним та безплатним добривом для рослин. Як створити компостну яму у себе на дачі спробуємо розібратися.

Переробити відходи у повноцінний компост потребує багато часу, але воно того варте.

Не правильно думати, що компостна яма – це вирита у землі яма, куди ви будете скидати усілякий непотріб. Ні. Це таке спорудження з дерев’яних дощок, якими обкладається вирита на пів метра яма, а потім над нею роблять короб висотою 1 м. Це те, що стосується самої конструкції. Але розташувати її потрібно у віддаленому від основної ділянки затіненому куточку. Якщо поряд є колодязь, то яма не повинна знаходитися ближче від нього ніж на 25 м.

Садівники розповіли, що не можна кидати у компостну яму
Експерти розповіли, як грамотно зробити компост

До того ж компостну яму не варто розташовувати близько від міст, де часто збирається вода, тому що це буде гальмувати процес гниття.

Що до розмірів ями. Нормальним розміром буде яма 1,5 на 2 м. Якщо вона буде меншою, то гниття відходів буде довшим, а якщо більшою, то й відходів потрібно буде збирати більше.

Раціональним використанням компосту буде при розділенні ями на 2 частини. Одну можна використовувати одразу, а у другу ви почнете скидати відходи з наступного року. На дно ями покладіть гілки, суху траву, солому. А от плівкою викладати дно не потрібно. Зверху компостну яму краще накрити кришкою або руберойдом чи агроволокном. Для кращого гниття відходів двічі на місяць перемішуйте вміст ями. Пам’ятайте, що повноцінний компост створюється після 2 років гниття.

Найпопулярнішим і найефективнішим органічним добривом для огірків є компост
Експерти розповіли, як грамотно зробити компост

Які відходи не можна викидати у компостну яму. Не припустимо викидати у компостну яму фекалії тварин та мінеральні добрива, бур’яни з насінням, яке ще не вистигло, рослини з тривалим періодом гниття (шкіра картоплі та помідорів, наприклад), листя, гілки, що вражені хворобами та грибком.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини