Рубрики: Цікаве

Саме час: саджаємо і сіємо у жовтні, листопаді і навіть по снігу. Які культури посадити на городі під зиму

Для того, щоб ранньою весною найпершим серед сусідів збирати врожай, важливо вчасно посадити культуру на своїй ділянці. Розповідаємо головні секрети

А ви знали, що багато культур можна і потрібно сіяти восени і навіть майже взимку? Це дуже зручно для лінивого дачника, а працелюбному звільнить час для весняних робіт. Осінь – чудовий час, щоб сіяти холодостійку зелень, часник та деякі коренеплоди. Що посадити восени в саду та городі? Розповідають досвідчені городники.

Що посадити взимку на городі

Часник. Його зазвичай садять у першій половині жовтня, але все залежить від погоди: якщо жовтень дуже теплий, краще зайнятися часником трохи пізніше. Цибуля-чорнушка. Її сіють наприкінці жовтня або навіть у листопаді, коли ґрунт трохи підмерзне. Цибулю-сівок найкраще садити приблизно в другій половині жовтня або раніше, коли температура повітря встановиться нижче +5 градусів.

Експерти розповіли, які культури найкраще садити під зиму

Кріп. Він дуже холодостійкий, насіння здатне проростати при декількох градусах вище за нуль. Тому його зручно садити восени, коли встановиться легкий морозець. Залежно від клімату у регіоні – садити потрібно у другій половині жовтня та в листопаді. До речі, крім кропу ви можете посадити кінзу і петрушку.

Шпинат. Його можна сіяти у два різні терміни. При сівбі на початку жовтня він встигне дати листя і зазимує разом із ними – це йому не зашкодить, якщо взимку випаде хоч якийсь сніг, який прикриє паростки. Не встигли у жовтні – не біда: шпинат можна посіяти, як тільки настануть стійкі холоди з невеликою мінусовою температурою. І тут зелень з’явиться навесні. Салатна гірчиця відмінно проросте навесні, якщо посіяти її наприкінці жовтня-листопада за кількох градусів нижче нуля.

Які рослини можна садити восени на своєму городі

Щавель сіють у трохи підмерзлу землю в листопаді, а озимий щавель вважається особливо соковитим та смачним. Моркву сіють за температури до +5 градусів. Помічено, що посів моркви під зиму – хороший спосіб врятувати її від морквяної мухи: на той час, коли почнеться літ мух, морква вже добре зміцніє.

Поділитися