Що таке церападус і з чим його їдять: посадили у саду та тішимося солодкому корисному врожаю влітку

Чудова вишня, здавна оспівана в українській культурі, є прекрасним ароматним ласощем. Мабуть, у кожному садку росте хоч одна вишня. Але сьогодні існує запит на цікаві види її гібридів.

Пов’язано це з тим, що селекціонери створили більш витривалі та менш схильні до хвороб рослини на основі вишні, які не поступаються їй у смакових властивостях.

Вишнеслива

Садівник розповів, як правильно і для чого висаджувати церападус на ділянці

Доволі довго вчені займалися створенням такого гібрида, поєднавши сливу та вишню і лише відносно нещодавно з’явилися невисокі дерева з красивими, великими плодами у формі сливи з чудовим вишневим смаком. Це такі сорти як Гайовата, Бета, Мейнор, Опата, Сапа та інші. Вони зимостійкі та майже не хворіють. Втім поряд з плюсами у дерев є й недоліки. Це не висока врожайність та перехресний тип запилення, який вимагає сусідства з різними сортами гібридів вишні.

Церападус та подоцерус

Садівник розповів, як правильно і для чого висаджувати церападус на ділянці

Так називається гібрид вишні з черемхою. Перший – це коли вишня є материнською рослиною, а пилок від черемхи, а другий – навпаки. В результаті такої селекції вчені вивели дуже смачні плоди, які стали швидко популярними серед садівників. На відміну від звичайної вишні гібриди майже не страждають на захворювання кокомікозом та моніліозом. До того ж ті, хто вже висадив у себе в садку такі гібриди, відмічають, що дерева не потребують особливого догляду і, як кажуть: “Посадив та забув”. Такими є сорти Новела, Зустріч, Довгоочікувана та інші.

Черевишня

Перша черевишня була виведена ще 130 років назад. З того часу її види вдосконалювалися. Тепер вони мають добру морозостійкість, високу врожайність та стійкість до хвороб, що зазвичай характерні вишням. Прикладом таких гібридів є Спартанка, Міцна, Краса півночі та інші. Але пам’ятайте, що для більшого врожаю поряд з ними необхідно посадити інші сорти вишні для доброго запилювання.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини