Рубрики: Цікаве

Ось як правильно зберігати часник протягом року: з цим методом він залишатиметься свіжим усі 12 місяців

Звісно, придбати часник взимку у магазині – зовсім не проблема, але куштувати домашній набагато приємніше. Секрети зберігання часнику, щоб він усю холодну пору залишався свіжим.

Часник – одна з найпопулярніших культур. Його використовують для приготування різних страв та закусок, лікування, закруток та для багатьох інших цілей. Досвідчені господині та господарі точно знають, що потрібно зробити для тривалого зберігання часнику. Якщо для вас це все ще секрет, то варто якнайшвидше ознайомитися з наступними порадами.

Як зберігати часник

Насамперед, тривалість зберігання часнику та його якість при цьому залежать від термінів викопування плодів. Озимий часник викопують у липні, ярий пізніше – у серпні. Сигналом до викопування служить висихання бадилля природним чином, ще на грядці. З викопуванням часнику не варто поспішати, але й затягувати з цим процесом не можна. Якщо довго не робити цього, дозрілий часник у вологому ґрунті почне підгнивати, а цибулина розпадеться на окремі зубчики. Такі плоди більше схильні до грибкових захворювань і гірше зберігаються.

Як правильно зберігати часник і що потрібно для його здоров’я

Як зберегти часник протягом довгої зими – дуже важливе питання. Адже часник є не лише смачною приправою, а й чудовою профілактикою застудних захворювань. Існує два види часнику: озимий та ярий. Другий зберігається краще, але через його дрібний розмір та незручність під час очищення багато дачників вирощують сорти саме озимого часнику. Ярі культури можуть зберігатися протягом року, а ось для озимих півроку свіжості – це хороший результат.

Оптимальні умови зберігання часнику — темне прохолодне приміщення з вологістю 50-70%. Під час зберігання культури зазвичай виникає дві проблеми. При підвищеній вологості проявляються приховані грибкові захворювання, і часник починає гнити. Крім того, може бути й таке, що зубчики стануть прозорими. Все це прояви фузаріозу. Якщо ж повітря надто сухе, а температура висока, часник висихає, втрачає соковитість.

Що потрібно для тривалого зберігання часнику

Саме тому потрібно знайти місце, де буде прохолодно та сухо, але без перебільшення того чи іншого. В умовах міської квартири невелику кількість часнику можна тримати в холодильнику, у відділенні для овочів. Якщо часнику багато, можна зберігати його в коморі або ближче до підлоги, подалі від радіаторів опалення.

Поділитися