Рубрики: Цікаве

Що любить ідеальне картопляне пюре: 4 хитрощі французьких кулінарів, які варто використовувати і нам

Смачне пюре насправді дуже просто приготувати – варто знати лише декілька простих порад від досвідчених кулінарів. Розповідаємо про всі секрети та лайфхаки.

Шовкове, ніжне, ароматне, повітряне і без грудочок, не занадто в’язке та зовсім не водянисте – ось опис ідеального пюре. Воно виходить смачним і його смак не змінюється, навіть коли охолоне: як приготувати таке апетитне картопляне пюре, яким можна пишатися? Є прості та навіть цікаві хитрощі приготування такої звичної нам страви, яка стає головною зіркою вашого столу.

Як приготувати картопляне пюре

Пюре любить крохмальні сорти картоплі. Саме так: обираємо сорти з великим вмістом крохмалю, з жовтою скрединкою, яка добре, але помірно розварюється. Сорти з білою серединою, які дзвінко “хрумтять” при нарізці найчастіше містять мало крохмалю та є хорошими тільки для супів і салатів.

Як правильно готувати смачне картопляне пюре – поради кулінарів

Картопля для пюре любить варитися у малій кількості води. Крім того, пюре не любить, коли картоплю для нього ріжуть. І ще більше бульба любить варитися цілою. Чим дрібніше ми наріжемо картоплю, тим менш смачним буде пюре: це майже аксіома. Страва вийде водянистою, трохи клейкою, без яскравого картопляного аромату. Весь смак, вага сік, умовно – вся сіль залишається у воді, яку ми зливаємо. Невелику картоплю найкраще варити цілою.

Варто пам’ятати і про те, що картопля не любить варитися на повільному вогні. При такому томлінні бульба знову віддає весь смак воді. Вогонь для приготування картоплі має бути достатньої сили: овоч має зваритися швидко. Звичайно, не інтенсивно вирувати, але й не розварюватись.

Слід згадати і про те, що пюре любить сито. Це теж очевидна хитрість і знайома багатьом: надмірне подрібнення – шлях до клейкого, в’язкого та несмачного пюре, яке миттєво “застигає”. У французьких кухарів є особливий пристрій – млинок для картоплі, який ідеально підходить для подрібнення.

Як правильно готувати картопляне пюре

Врешті-решт, неможливо не згадати і про те, що пюре любить почерговість: спочатку додаємо масло, а потім – молоко. Кулінар повинен якісно змішати масло з картоплею, тоді пюре отримає ідеально гладку, шовковисту консистенцію, буде смачною, вершковою, але не жирною.

Поділитися