День святого Валентина: легенди та перекази, які ви ще не чули. Здивуй коханого цікавими фактами

День святого Валентина у багатьох країнах вважається днем усіх закоханих та найромантичнішим святом. Свято особливо популярне в Західній Європі та США.

За легендою, походження Дня святого Валентина пов’язане з історією життя ранньохристиянського мученика. Коли відзначається День святого Валентина? День святого Валентина відзначають щорічно 14 лютого. У 2024 році цей день припадає на середу. Вихідного в цей день не буде.

День Святого Валентина: від релігійного свята до світового феномену
День Святого Валентина: від релігійного свята до світового феномену

Історія Дня святого Валентина:

У християнстві є кілька мучеників, на ім’я Валентин, проте більшість дослідників вважають, що свято отримало назву за ім’ям римського священика Валентина. Також поширена версія, що “той самий Валентин” — це єпископ.  Істинне походження свята невідоме. У XVIII столітті з’явилася версія, що День святого Валентина — переосмислення стародавнього свята-фестивалю Луперкалій, яке відзначали в середині лютого. Луперкалії були присвячені приходу весни та включали в себе численні обряди любовного характеру. Папа Римський Геласій заборонив фестиваль, і після цього з’явився День святого Валентина. Однак сучасні дослідники впевнені, що зв’язку між цими святами немає, а сучасне уявлення про День святого Валентина сформувалося тисячі років після заборони Луперкалій.

Вчені з Університету Північної Кароліни вважають, що День святого Валентина пов’язаний не лише з романтичною любов’ю, але й з днем пам’яті легендарного англійського поета XIV століття Джефрі Чосера. З його слів, група птахів збирається в День святого Валентина, щоб знайти собі пару. І саме після публікації цього твору і з’явилися перші листи між закоханими до свята Дня святого Валентина.

Цікаві факти про День святого Валентина:

Святий Валентин — покровитель не лише закоханих, а  бджолярів. Валентинки дарують не тільки коханим, але і друзям, рідним, колегам. В США популярно обмінюватися валентинками в школах серед однокласників. Часто валентинки роблять самостійно. В цей день укладаються сотні шлюбів, поширені також масові весілля, де одружують кілька пар.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини