Огіркова шпаргалочка від баби Зої: що люблять і чого не люблять “зелененькі”. Консервуємо всією сім’єю

Вирощування огірків може бути захоплюючою діяльністю, але потребує певних знань та турботи. Цей метод посадки огірків дасть вам міцну розсаду без переростання, навіть якщо тепло навесні затримається.

Наше прагнення отримати розсаду огірків якомога раніше має непереборну, на перший погляд, проблему: огірки не виносять пікірування. А як без неї, якщо садимо розсаду рано, а тепла все нема? Проблема не зникає з часом, навпаки, чим доросліша рослина, тим болючіше вона переносить пересадку. До того ж, розсада огірків дуже швидко переростає, витягується. Ось чому всі городники кажуть, що найкраща розсада огірка – це рослина з 2 справжніми листочками. Але таку рослину ми отримаємо за звичайних умов посадки сухим насінням через 30 днів після посадки. Виходить, садити огірки на розсаду потрібно пізно, але й урожай тоді отримаємо пізно. Коли ще з цих двох листочків виросте, сформується та зацвіте наш огірок? І як бути, якщо 2 листочки вже є, а тепла все немає і немає?

Ми розповімо про те, як отримати розсаду огірків без переростання, навіть якщо довго не настає тепло та висадка затримується.

4 секрети отримання потужної розсади огірка

Перед посадкою огіркової розсади необхідно забезпечити оптимальні умови, щоб вона успішно розвивалася. Огірки мають слабку кореневу систему, тому ґрунт для цієї культури має бути особливим. Він повинен бути вологомістким. Це означає, що огірки вимагають рясного поливу, щоб вся вода могла швидко стікати та не затримуватися. Разом з тим у ґрунті має бути достатньо вологи, щоб рослини могли отримувати необхідне харчування. Багато садівників самі готують ґрунт, але деякі також купують готові субстрати. Для розсади огірка краще купувати землю. Ґрунти мають бути збалансовані поживними речовинами та кислотністю, що ідеально підходить для огірків, яким потрібна нейтральна кислотність.

Огірок – рослина, яка віддає перевагу теплому клімату, тому посадку огірків слід здійснювати у відкритий ґрунт тільки після прогрівання ґрунту до 14-15 градусів, і не на поверхні, а на глибині 20 см. Якщо є можливість підігріти місце посадки, потрібно скористатися одним із способів:

  • покласти товстий шар гною на глибину 30 см;
  • використовувати класичну високу грядку, розсадник або парник;
  • покрити посадку плівкою;
  • використовувати мішок, бочку чи теплицю.

Але не засмучуйтесь, якщо жодної з перерахованих можливостей немає. У разі відсутності таких умов можна теж сподіватися на ранній урожай, для цього потрібно використовувати метод подвійної посадки. Насіння огірків необхідно обов’язково дезінфікувати. Якщо у вас вже є покупні сорти, які вже оброблені або інкрустовані, повторна обробка не потрібна. Необхідно попередньо перевірити схожість насіння. Ми садитимемо сухе насіння по одному в касету, тому важливо переконатися в їх 100% схожості. Для обробки насіння можна використовувати дуже дешевий препарат: “Білизна” для протруювання насіння та викорінення хвороб саду.

Садівники розповіли секрет, як виростити здорові та смачні огірки
Садівники розповіли секрет, як виростити здорові та смачні огірки

Як запобігти переростанню розсади – подвійна посадка

Спершу саджаємо насіння огірків у касети. Оптимальний обсяг осередку становить 50 куб. см, щоб уникнути зайвої витрати дорогого ґрунту та забезпечити достатнє харчування. Бажано вибрати касети з комірками конічної форми, тому що з них зручніше витягувати земляну грудку. При пересадці огірка важливо зберегти цілісність земляної грудки, що не так просто, оскільки коріння огірка дуже слабке і ще не зміцнилося в ґрунті.

Заповнюємо касети підготовленою сухою землею до самого верху. За допомогою олівця чи фломастеру робимо заглиблення в середині касети глибиною в один сантиметр. Важливо посадити все насіння саме на цю глибину, щоб отримати дружні сходи. Щоб прискорити процес, можна використовувати обмежувач – відміряти один сантиметр на олівці та закріпити скріпку або прищіпку, щоб запобігти глибшому зануренню олівця. Рівномірно розкладаємо насіння огірків по одному. Гарного врожаю!

Популярне

Подібні новини