Рубрики: Цікаве

Капуста від А до Я: посадка, підживлення та все для великого і міцного качана. Дієві рекомендації городників

Як правильно посадити розсаду капусти у відкритий ґрунт? Це одна з найпопулярніших культур на наших ділянках, та не в кожного вдається. В чому може бути причина? Розберемося по черзі.

Підготовка грядки

Капуста воліє рости на родючих і добре структурованих ґрунтах. Тому потрібно підготувати грядку заздалегідь. Як це зробити і що врахувати? Кислотність ґрунту. Капуста не любить рости як на кислому ґрунті, так і на лужному. Особливо погано росте капуста на кислому ґрунті.  А найкраще капуста вдається на слабокислих чи нейтральних ґрунтах. Вапнування. Зменшити кислотність ґрунту допоможе внесенням вапняних добрив. До таких відносять вапно, доломітове борошно, деревну золу. Їх потрібно вносити під перекопування. Норма внесення: на 1 кв. м ґрунту, залежно від ступеня його кислотності, вносимо від 200 г до 500 г вапняних добрив. Ґрунт добре перекопуємо – і грядка готова.

Органічні добрива. Капуста дуже чуйна на внесення органічних добрив. Їх також додаємо під перекопування, на 1 кв. м ґрунту вносимо гній. Грунт після гною стає легким, родючим, добре структурованим, вологомістким і повітропроникним. Компост робить ґрунт легшим для капусти. Мінеральні добрива. Окрім органічних, капусті потрібні й мінеральні добрива. на 1 кв. м ґрунту вносимо 40-60 г комплексного добрива, наприклад, нітроамофоски. Добриво також вносимо по поверхні ґрунту, а потім перекопуємо.

Дерев’яна зола. Готуємо лунки і в кожну з них насипаємо жменю золи. У золі багато кальцію, фосфору, калію, а також різних мікроелементів. Крім того, зола добре розкислює ґрунт, що сприятливо для капусти. Є культури, після яких капуста росте найкраще. Насамперед це цибуля, часник, огірки, картопля та гречка. Не слід висаджувати капусту після таких культур як редиска, ріпа. Капусту не слід висаджувати також після самої капусти. На старе місце капусту можна повертати лише через 3-5 років.

Технологія посадки та підживлення капусти: рекомендації садівників

Схема посадки

Підготуємо кілька широких грядок, приблизно 1,5-2 м завширшки, довжина може бути різною. Але суть не в розмірі грядки, головне, дотримуватися відстані між окремими рослинами. Залежно від максимальних розмірів капусти, притаманних конкретного сорту, вибирають і відстань між сіянцями. Зазвичай пізня або середньопізня капуста виростає досить великою, і їй потрібно багато місця для розвитку. Тому між рослинами таких сортів залишаю 50-60 см. Капуста ранніх сортів, броколі, кольорова не така габаритна, тому відстань між сіянцями становить приблизно близько 40 см! Капусту на грядки краще висаджувати в шаховому порядку.

Нюанси посадки

1) У підготовлені лунки заздалегідь вносимо жменю золи, перемішуємо з ґрунтом і пролити лунки водою – в кожну приблизно 1 л води. Висаджуємо розсаду капусти.

2) Лунки робимо досить глибокі, щоб при посадці розсада опинилася у невеликому заглибленні. Це потрібно для зручності поливу і підгортання надалі.

3) Після висаджування розсаду капусти обов’язково полити. Знову – під кожний кущик 1 л води. Однак на цей раз полив не чистою водою, а з триходермою. Заздалегідь готуємо розчин – 1 ст. ложка гранул на 10 л води. Триходерма оберігає капусту від різних захворювань, і врожай буде здоровішим.

4) Капуста – холодостійка культура. Навіть молода розсада може витримувати нічні заморозки до -5 градусів. Однак капуста не посухостійка і не любить спеки. Ділянку під капусту краще вибирати в якомусь низькому місці, щоб там зберігалася вода

Поділитися