Рубрики: Цікаве

Мої томати завжди солодкі, і це не залежить від сорту: знаю, як покращити смак помідорів під час дозрівання

Усі люблять солодкі  та соковиті помідори. Але як виростити такі томати на своїй ділянці? Дізнаємось універсальну технологію підживлення томатів!

Смак томатної м’якоті залежить від ідеального співвідношення цукрів і кислот. Дощове або навпаки посушливе літо може зіпсувати смак урожаю: томати будуть кислими. Щоб цього не трапилося, активізувати вміст цукрів можна за допомогою грамотного підживлення.

Що впливає на насолоду?

Солодкий смак забезпечується вмістом глюкози та фруктози у сухій речовині. Не менш важливою є концентрація кислот. Тим, хто любить цукрові томати, варто вибирати відповідні сорти, адже багато в чому смак залежить від характеристик виду. Крім того, на смак впливають зовнішні фактори: погодні умови, рівень кислотності ґрунту, інтенсивність поливів і т. д. Правильно підібране добриво дозволить зібрати смачний урожай плодів. Більшою мірою томати потребують підживлення під час бутонізації, після появи зав’язей і коли наливаються плоди. Звичайно, домогтися більшої цукристості, ніж характерно для конкретного сорту, не вийде. Однак добриво здатне розкрити весь потенціал овочів. Найбільша насолода характерна для дрібних, середньостиглих і пізньостиглих, а також рожевих сортів.

Важливі елементи підживлення

Ідеальне добриво підбирається, виходячи із потреб конкретної рослини. Для відмінних смакових характеристик томати потребують калію та фосфору. А ось кількість азоту, навпаки, слід скоротити, тому що він дає зайву кислоту та водянистість. Також варто захистити помідори від добрив на основі препаратів, що містять хлор. Щоб отримати солодкі плоди, підживлення вносять кожні чотирнадцять днів. Для успішнішого результату краще поєднувати позакореневий і підкореневий способи.

Мінеральні добрива

Найпопулярніші мінеральні добрива, що демонструють добрий ефект: Суперфосфат. Універсальне добриво випускається найчастіше як гранул і містить мінімальну кількість азоту. Приготованим розчином поливають та обприскують листя томатних кущиків. Селітра калієва активно стимулює зростання плодів та захищає культуру від поширених хвороб. Важлива особливість цього добрива: приблизно за місяць до збирання врожаю підживлення припиняють. Сірчанокислий калій успішно застосовується протягом усього городнього сезону.

Технологія підживлення томатів: рекомендації садівників

Монофосфат калію, що включає обидва необхідні елементи. Добриво можна використовувати як для розсади, так і для дорослих кущиків. Підживлення випускається у двох форматах: гранули та порошок. Найчастіше віддають перевагу гранульованому складу завдяки кращому розчиненню у воді. Препарати групи гуматів. Такі добрива використовують у порошковій або рідкій формі. Гумати дуже корисні, але при застосуванні важливо суворо дотримуватися інструкцій, щоб не нашкодити рослинам.

Органіка

З великого списку органіки найсприятливішою речовиною для томатної культури вважається деревна зола. Вона включає калій, кальцій і магній. Для приготування поливального складу зола заливається окропом та настоюється протягом доби. Готовим розчином поливають помідорні кущики під корінь. Дію варто повторити тричі, витримуючи двотижневі проміжки між поливами. Не менш ефективний зелений настій. Для цього подрібнюється трава кропиви або кульбаби.

Поділитися