Рубрики: Цікаве

З цим способом 100% зійде навіть насіння з погребу прабаби: як “оживити” старе та прострочене насіння

Не за горами весна і любителі городніх справ вже на повну силу наводять ревізію посівного матеріалу. Якщо у вас є старе чи прострочене насіння - не страшно, його можна "реанімувати".

Сьогодні ми розповімо про те, як оживити навіть старе насіння. Головне, щоб не були порушені умови зберігання і воно було в сухому місці без різких перепадів температур. Тоді шансів їх реанімувати дуже і дуже багато.

Радимо скористатися методом температурного розгойдування. Він базується на створенні у насіння температурного шоку. За допомогою цього способу можна “реанімувати” навіть посівний матеріал віком 10 років і більше.

Як це працює?

Для цього потрібно взяти дві ємності (склянки, банки і т.д.) та наповнити їх водою з великою різницею температури. В одну склянку потрібно налити гарячу воду з температурою в районі 60°, а в іншу – холодну. Насіння зав’язують у клаптик лляної або бавовняної тканини (можна використовувати і марлю). Потім їх по черзі опускають у склянки з водою. Спочатку в гарячу, потім в холодну. В кожній насіння має бути орієнтовно 5-6 секунд. Довго не потрібно тримати. Для гарного ефекту метод склянок потрібно почергово повторити шість разів.

Після процедури насіння необхідно покласти на бавовняну тканину чи паперовий рушник і просушити. Після цього висаджування здійснюють звичайним способом.

Як проростити старе та прострочене насіння

Цей метод показує дуже високу ефективність і здатен реанімувати практивно будь-яке насіння.

Ще одним ефективним способом є замочування насіння в соку алое.

Сік алое – це справжня “жива вода” для будь-якого організму і для насіння в тому числі.

Для обробки простроченого насіння можна використовувати свіжий сік з алое, або купит його в аптеці.

Замочувати насіння можна, як в чистому соку, так і в розведеному чистою водою в пропорції один до одного.

Також можна помістити насіння прямо в м’якоть рослини. Це теж буде ефективно. Витримайте насіння не менше 6 годин. Післ цього висушіть та посадіть в землю. Змивати сік не треба. Використовуючи і прості способи можна оживити практично будь-яке насіння. Успіхів!

Поділитися