Рубрики: Цікаве

Сусідка Валентина садить петрушку насінням у відкритий ґрунт: дієві поради, які забезпечують пишним врожаєм

Петрушка - дворічна рослина сімейства парасолькових. Її використовують як приправу для приготування багатьох страв. У ній міститься маса корисних мікроелементів та вітамінів.

Петрушку садять навесні або розсадою, або насінням у відкритий ґрунт. В обох випадках садівник повинен мати певні агротехнічні знання з вирощування цієї культури.

Умови посадки петрушки

Найчастіше петрушку садять у відкритий ґрунт, відразу на грядку. Це найпростіший спосіб для отримання благородної зелені. Однак при цьому слід дотримуватись певних правил: Бажано, щоб грядка була відкрита сонцю. На добре освітленій сонцем ділянці насіння зійде швидше.

Земля має бути легкою, розсипчастою. Найкраще для петрушки підійде ґрунт із середнім рівнем кислотності. Проводити посів у теплу погоду при температурі не менше 14-16 ℃.

Не можна допускати, щоб після посіву на поверхні землі виникала скоринка. Якщо ж вона з’явиться, грядку потрібно буде трохи розпушити. Слід враховувати, що петрушка добре росте на ділянках, де минулих сезонів висаджувалися такі городні культури, як капуста, помідори чи огірки. А ось там, де до цього були кріп чи морква, висівати її не рекомендується.

Регулярно поливати петрушку із лійки з дрібним ситом. Причому полив має бути рясним, оскільки ця культура вологолюбна. Посів петрушки насінням у відкритий ґрунт здійснюється для отримання зелені чи коренеплодів. Саме насіння або купують в магазині, або збирають на другий сезон вегетації рослин. Здійснюють заготівлю стиглого насіння наступним чином:

  • кореневу петрушку зрізають і уклавши рядками, сушать у добре провітрюваному сухому приміщенні;
  • коли вона висохне, її обмолочують, витрушуючи з неї сухе насіння;
  • підсушують насіння, виклавши їх на фанеру або на аркуш паперу, після чого прибирають на зберігання в паперовий пакетик або суху коробку.

Наступний посів петрушки цим насінням проводиться навесні у відкритий ґрунт з дотриманням звичайних агротехнічних правил посадки даної культури.

Експерти розкрили секрет: як виростити пишну та соковиту петрушку

Посів насінням

Висаджувати насіння петрушки у відкритий ґрунт можна із середини квітня, за сприятливої ​​погоди. Для визначення оптимального терміну виконання посівних робота не завадить скористатися місячним календарем. Грядку бажано підготувати заздалегідь. Восени удобрити ґрунт. Як добрива підійдуть гній, компостна субстанція, перегній. Тоді за зиму земля зможе відновитися від попередніх посадок і стане родючою. При надмірному виснаженні ґрунту за місяць до посівних робіт можна внести до нього комплексні добрива.

Послідовність дій при посіві петрушки насінням

Щоб вона зійшла швидше, перед висадкою на грядку їх замочують, витримуючи протягом години в теплій воді. Висівають насіння в прокреслені сапкою борозенки глибиною приблизно 1 см. Витрата насіннєвого матеріалу залежатиме від сорту рослини. Зазвичай витрачають 0,5 г насіння на 1 кв. м грядки. Між борозенками необхідно витримувати відстань не менше ніж 20 см.

Після розміщення насіння в борозенках потрібно полити їх із лійки з дрібним ситом і присипати землею. Щоб довше залишалося вологою, можна прикрити грядку прозорою плівкою. З метою збереження вологи можна замульчувати грядку, присипавши її тирсою або торфом. Мульчування також завадить вирости бур’янам.

Якщо посів петрушки було проведено правильно, з усіх агротехнічних вимог, то перші сходи з’являться вже через 7-10 днів. А за кілька тижнів вона вже повністю проросте. Тоді її потрібно прорідити, вилучивши слабкі паростки. Протягом сезону її можна підсівати на грядку кілька разів, і тоді молода зелень буде на столі все літо.

Поділитися