Рубрики: Цікаве

У сусідів навала слимаків, а у мене з городу повилітали як ошпарені: цей диво-спосіб працює безвідмовно

Слимаки мешкають у тінистих куточках, і з приходом темного часу діб виповзають зі сховищ і шукають їжу. Найчастіше дачники роблять пастки, заманюють у них монстрів і потім їх позбавляються.

Слимаки неймовірно ненажерливі. За одну ніч вони можуть знищити сходи салату або розсаду капусти. Вони не всеїдні, проте більшість городніх культур їм до смаку. Боротьба зі шкідником має бути комплексною, і один із заходів – це посадка особливих рослин для захисту квітника та грядок від слимаків.

Улюбленим раціоном слимаків є ніжне листя салату, всі види капусти, бадилля ріпи, редьки, буряків, а також листя гороху, бобів, квасолі, солодкого перцю. Плоди та ягоди також під загрозою: полуниця, стиглі помідори, огірки, солодкий перець. У квітнику найбільшу небезпеку слимаки становлять для жоржин, лілії.

Що провокує розмноження шкідників?

І все ж слимаки — не таке поширене явище, як, скажімо, колорадський жук чи попелиця. Багато городників ніколи не стикалися з цією проблемою, або шкідники не завдають істотних збитків. Дощове літо сприяє розмноженню слимаків, причому на ділянках із глинистими ґрунтами їх набагато більше, ніж на піщаних, адже щільний ґрунт довше залишається вологим. У “безпритульних” молюсків багато природних ворогів: жаби, ящірки, їжаки.

Поради городника: як позбутися слимаків на дачній ділянці

Методи боротьби

Слимаки дуже плідні, одна самка відкладає за сезон 400-500 яєць. Дорослі особини не зимують, навесні нове покоління народжується із яєць, які були відкладені восени. Тому так важливо на початку літа знищити більшу частину дорослих особин, щоб не допустити їх розмноження. Якщо слизькі шкідники вже встигли розселитись на ділянці, необхідно застосовувати всі можливі методи боротьби.

Найефективніші:

  • влаштування пивних пасток;
  • запилення рослин або ґрунту: гірчицею, гострим перцем, тютюновим пилом;
  • насипання загороджувальних смуг із вапна, деревної золи, яєчної шкаралупи;
  • застосування отруйної приманки на основі натуральних компонентів та фосфату заліза.
Поділитися